Potrebni aparati, namještaj, vozila...

Obnovimo uništeni Dom zdravlja u Maglaju: Potrebno je SVE!

28.05.2014. 16:50 0

Dom zdravlja Maglaj u katastrofalnim poplavama koje su zadesile ovaj grad uništen je s obzirom da se nalazio na isturenom dijelu prema rijeci Bosni, piše novinska agencija Patria.

VIDEO

Područje Maglaja je ogromno i samo na ovom području zdravstveno je ugroženo oko 500 ljudi. 

 

Stravične slike uništenog Doma zdravlja lede krv u žilama, a voda je došla do drugog sprata. U suterenu i prizemlju je bila cjelokupna dijagnostika (radi lakšeg pristupa pacijenata), a šteta je totalna! Rijeka Bosna odnijela je i tri transportna vozila Doma zdravlja.

 

U videu koji slijedi pogledajte kako ovaj Dom zdravlja izgleda danas, a u nastavku i specifikaciju stvari koje su hitno potrebne ovoj instituciji.

 

Kako bi Maglajlije što prije imali potrebnu njegu, svi zajedno pomozimo u obnovi Doma zdravlja. Radiosarajevo.ba donosi specifikaciju prijeko potrebnih stvari ovoj ustanovi koju je sačinila Direktorica Doma zdravlja, dr. Emira Drnda-Čičeklić.

 

Hitno su potrebni aparati za radiološku dijagnostiku: RTC aparat, ultrazvuk i mamograf. Nadalje, za fizijatriju je potrebna Multi media, Diadis plus, Inekmedias plus, Sono multi, Medi san, Endomed, Hidrokolator, Parafinska kupka KTD, Infra-ruž lampe, Frižider - krio terapija, kreveti za fizikalne potrebe, stolovi za preparate, lopte, Elektrode za pripadajuće aparate s poveskama, tvrde gume za šake. 

 

Laboratoriju Doma zdravlja Maglaj hitno je potreban hemijski i biološki analizator, koagulometar, centrifuga, mikroskop, pipete graduacije od 0,1 do 1,0, laboratorijsko posuđe, frižideri za čuvanje reagenasa, vodeno kupatilo, stolovi za laboratorijske aparate, analitička vaga, mješalica za epruvete, aparat za HgbA1c, EXG X4, aparat za inhalator (5 komada), sterilizator X8.

 

S obzirom na činjenicu da je Bosna odnijela sanitetska vozila Doma zdravlja, prijeko potrebna su nova, i to najmanje pet komada kao i četiri vozila za patronažne posjete.

 

Domu zdravlja hitno je potrebna i oprema za vešeraj, i to veš mašine, pegle i stolovi za peglanje.

 

Ova institucija više nema ni kotlovnicu pa joj je i ona prijeko potrebna, kao i kompletan inventar za drugi sprat, i to kreveti, namještaj, stolovi stolice...

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.