maglajinfo.com
vijesti maglaj 778

BBI banka obezbijedila 100 hiljada dolara

Obnovljene četiri poplavljene škole u Maglaju: Svečano obilježen završetak radova

18.11.2015. 13:38 0

Prigodnim programom koji su pripremili učenici u Maglaju je jučer obilježen završetak radova na obnovi četiri poplavljene škole u tom gradu. Radi se o Prvoj osnovnoj školi, Osnovnoj školi Maglaj, Gimnaziji "Edhem Mulabdić" i Mješovitoj srednjoj školi.

Islamska razvojna banka (IDB) u saradnji sa BBI bankom i BBI Reale Estateom investirala je 100 hiljada američkih dolara (180.735,60 KM) za obnovu ove četiri škole.

Kako je kazao direktor BBI Real Estatea Sead Živalj, ovaj iznos podijeljen je između četiri škole. Naglasio je da je ovim sredstvima urađeno mnogo više od planiranog jer su izvođači radova i dobavljači dali svoj doprinos kada su vidjeli da se radi o obnovi škola.

Sredstva su iskorištena za obnavljanje krovova, rekonstrukciju centralnog grijanja, obnovu uništenih podova u učionicama, kupovinu školskog namještaja i nabavku neophodnih tehničkih mašina.

"Mješovita srednja škola Maglaj egzistira preko 60 godina i u tom periodu je iznjedrila više od 20.000 obrazovanih kadrova. Ove godine školu pohađa 660 učenika raspoređenih u 29 odjeljenja. U sklopu škole imamo pet tehničkih i šest stručnih škola. Ovdje posebno želimo istaći i odjeljenje djece sa posebnim potrebama koji se obrazuju za zanimanje polukvalifikovani knjigovezac", rekao je Ermin Tanković, direktor Mješovite srednje škole Maglaj i naglasio da se u toj školi obrazuju i odrasli kroz programe prekvalifikacije, dokvalifikacije i doškolovavanja.

Kako je pojasnio Tanković majskim poplavama škola je pretrpjela najveće štete. Zgrada u kojoj se realizuje nastava potpuno je oštećena, a u dijelu gdje se izvodi praktična nastava uništene su mašine za metalsku obradu drveta, mašine za krojače, ispitni pultovi za elektro struku, kompletan inventar za frizersku struku, te veliki dio alata i materijala.

"Zahvalni smo IDB-u i BBI banci na obnovi naših škola jer sada imamo mnogo bolje uslove za rad. Djeca sada imaju priliku da praktičnu nastavu obavljaju u toplim radionicama", izjavio je Ermin Tanković, direktor Mješovite srednje škole Maglaj.

Islamska razvojna banka (IDB), koja je većinski osnivač BBI banke, do sada je kroz 72 projekta, uložila više od 100 miliona maraka u BiH. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.