federalna.ba
vijesti maglaj 2256
FTV - federalna.ba

Od 1947. poginulo 14 mještana Bijele Ploče i Jablanice

Prilog Federalne televizije

Od 1947. poginulo 14 mještana Bijele Ploče i Jablanice

24.01.2014. 10:54 0

Nakon što je krećući se željezničkom prugom 11. januara kod Maglaja poginuo Sead Husukić, stanovnici maglajskih naselja Bijela Ploča i Jablanica i dalje koriste željeznički most i prugu kako bi kraćim putem stigli do grada. U Maglaju su počeli aktivnosti na izgradnji pristupnih puteva i mosta preko rijeke Bosne do ovih naselja, ali je zbog nedostatka novca sve zaustavljeno do daljnjeg.

VIDEO

Radnici ovim mostom odlaze na posao, učenici u školu. Od 1947. godine, kada je most izgrađen, na ovom dijelu otvorene pruge poginulo je 14 mještana Bijele Ploče i Jablanice.

 

Drugi put postoji i duži je od ovog tri puta. Učenici bi išli okolnim putem, ali nemaju besplatan prijevoz jer je udaljenost do grada ispod propisanih pet kilometara. U lokalnoj zajednici su, kažu uradili koliko su mogli.

 

"Napravili smo ulicu koja vodi do tog mosta sa lijeve strane Bosne i, naravno, kroz projektnu dokumentaciju smo  riješili i saobraćaj sa desne strane Bosne. Htjeli smo pokazati potencijalnim donatorima ili investitorima da smo zainteresovani za taj most", kazao je Mehmed Mustabašić, načelnik Općine Maglaj.

 

No, vlasti, ali i građani znaju da je donatora za izgradnju mosta vrijednog više od milion maraka teško naći. Dotad će slike pješaka i vozova na pruzi, kao i u proteklih 67 godina, biti svakodnevne.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.