FTV - federalna.ba

Od donatorske konferencije u Maglaju mnogo očekuju

Od donatorske konferencije u Maglaju mnogo očekuju

16.07.2014. 10:18 0

U Maglaju, gradu najteže pogođenom poplavama, još zbrajaju štetu. Zasad je procijenjena na 100 miliona maraka, ne računajući štete u velikoj privredi i one nastale djelovanjem klizišta. Od donatorske konferencije očekuju mnogo, kako u sanaciji oštećenih objekata tako i u pomoći privredi i zdravstvu, ali i obnovi škola kako bi školska godina počela na vrijeme.

VIDEO

Zbog poplava i klizišta u Maglaju je domove moralo napustiti gotovo 8.000 osoba, što je skoro 30 posto ukupnog broja stanovnika. Polovina zaposlenih je ostala bez posla. Štete premašuju 100 miliona maraka. Tek stoti dio od ovog iznosa po raznim osnovama je do sada stigao u Maglaj. 300.000 maraka su na račun Općine uplatili donatori i prijatelji grada. Skoro toliko u novcu i mašinama je pomoglo i Federalno ministarstvo okoliša.

 

Od 300 malih privrednika do danas ih je tek pedesetak djelimično pokrenulo djelatnost, zbog čega traže  pomoć viših nivoa vlasti. „Trebaju uvrstiti Maglaj u općinu koja će imati poseban status i gdje će privrednici i zanatlije biti oslobođeni od nekih davanja prema višim nivoima vlasti“, smatra Šaban Bubalo, predstavnik malih privrednika i zanatlija Maglaj.

 

Dom zdravlja u Maglaju radi sa oko 50 posto kapaciteta, jer je šteta na opremi i objektima procjenjena na 1,8 miliona KM. Ni u školstvu nije mnogo bolje. Najteže je pogođena O.Š. „Maglaj“ s područnim školama u Bočinji i Ulišnjaku, gdje nastavu pohađa skoro 900 učenika. Još je neizvjesno hoće li škole biti spremne u spetembru primiti učenike.

 

Od donatorske konferencije Maglajlije očekuju mnogo. Zbog nemogućnosti ujednačenih kriterija za raspodjelu pomoći u naturi, poručuju da bi novčana pomoć bila najdjelotvornija, ali i najpravednija.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.