maglajinfo.com
vijesti maglaj 1241

Povodom 7. maja - Dana džamija

Održana 4. likovna kolonija: Osnovci slikali najstariju maglajsku džamiju Sukiju

7.05.2015. 22:30 0

Povodom 7. maja, Dana džamija danas je u starom dijelu grada Maglaja u organizaciji Aktiva nastavnika Islamske vjeronauke i Medžlisa IZ-e Maglaj organizovana likovna kolonija na kojoj su učešće uzeli osnovci iz Maglaja i Novog Šehera. Tema kolonije bila je starogradska Sukijja džamija.

- Ove godine 4. likovna kolonija održana je pod nazivom ''Sub castro et Sukija nostro Maglay''. Sam naziv puno govori o našem gradu Maglaju kao i o narodu i o nama samima koji u njemu živimo. Pod drevnom Tvrđavom i Sukijom naš grad Maglaj. Ova simbolika svjedoči dva krila duhovnosti - vjere i kulture, dvije ruke ljudske tvorevine - kulture i civilizacije, dvije noge historijskog hoda - sakralnog i profanog. Tvrđava i Sukija su svjedoci slavne istorije i ponosnog naroda ovog prostora, koji je hrabro i odlučno stajao suprotstavljen svakom zlu, nepokolebljiv u ljudskom dostojanstvu, vjeri i slobodi, kazao je o likovnoj koloniji Amir Purković, profesor islamske vjeronauke. 

 

- Pored brojnih simbola ovog grada, zaštitni znak ovog grada je Tvrđava te džamija Sukija. Oni svjedoče postojanost i historijsko trajanje grada i vrijednosti kojima je on privržen. Pod tvrđavom štitimo pravo na kulturnu baštinu, a pod Sukijom pravo na duhovnu baštinu i dokaz postojanja istih. Svjedočimo vjeru ne samo kao historijski događaj, već kao naš odnos prema Bogu, živog čovjeka danas, iako ne samo civiliziranog već tehnoligiziranog. Ipak iznova stvorenog u svojoj nepromjenjljivoj ljudskoj prirodi.

 

- Danas su naši učenici svjedočili ovo o čemu sada govorim, svojim duhom i rukom. Oslikavajući naše simbole, zaključio je Purković.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.