maglaj.ba
vijesti maglaj 975

Održana prezentacija o proizvodnji krastavaca, jagoda i paprika po mjesnim zajednicama

3.03.2014. 10:15 0

Uspješno je završena prezentacija i po mjesnim zajednicama o proizvodnji krastavca kornišona, paprike i jagode te njihovog otkupa od strane zemljoradničke zadruge „Voćar“ iz Glumine, općina Zvornik.

Prezentacija je održana u organizaciji Općine Maglaj zajedno sa predstvanicima ZZ „Voćar“ Zvornik, u MZ Bočinja, MZ Jablanica i MZ Novi Šeher gdje se odazvao veliki broj zainteresiranih za navedenu proizvodnju. Na prezentaciji su bili predstavnici i drugih mjesnih zajednica sa područja općine Maglaj tako da nisu ostali uskraćeni za informacije.

 

Sadni materijal i repromaterijal, koji je potreban za uzgoj krastavca kornišona (sustav navodnjavanja kap po kap, prskalica, pvc mreža za špalir, žica, zaštitna sredstva, mineralna gnojiva i dr.), će se osigurati od strane otkupljivača s kojim se potpisuje ugovor o otkupu. Sav navedeni sadni materijal i repromaterijal se otplaćuje u proizvodu, a rok plaćanja za otkupljene količine proizvoda je najviše 90 dana.

 

Predstavnici Zemljoradničke zadruge „Voćar“ , su prepoznali potencijal naše općine kada je riječ o uzgoju krastavca kornišona, paprike i jagode te su izrazili veliki interes i spremnost za suradnju. Također je bitno naglasiti da navedena Zadruga ima vlastite prerađivačke kapacitete, te veliki dio proizvoda izvozi na njemačko tržište s kojima imaju potpisan desetogodišnji sporazum.

 

Za sve detaljnije informacije zainteresirani se mogu obratiti u Službu za privredu, finansije/financije i razvoj poduzetništva, općine Maglaj, ured broj 23 ili na brojeve telefona: 032/609-584 ili 063/879-699.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.