Općina Maglaj: Pozivamo domaće i međunarodne subjekte da nam pomognu u projektima deminiranja

3.04.2017. 15:25 0

Općina Maglaj već dvanaestu godinu radno obilježava 4. april ''Međunarodni dan borbe protiv mina''.

Prepreke u vidu mina i NUS-a i dalje su prisutne te stvaraju veliki broj problema, zbog čega je u proces deminiranja potrebno uključiti sve subjekte i raspoložive kapacitete kako bi se taj proces ubrzao. 

Uklanjanje mina i NUS-a predstavlja višestruku obavezu – obavezu prema stanovništvu, rekonstrukciji i obnovi, povratku kao i prema Konvenciji po kojoj mine moraju biti uklonjene do 2019. godine. 

U poslijeratnom periodu (1996. – 2017.) od mina i NUS-a na području općine Maglaj stradale su 54 osobe, od kojih 27 smrtno od čega petero djece, dok se u 2016. godini nije dogodila nijedna minska nesreća. 

Napominjemo da na našoj općini traje provedba Plana protuminskog djelovanja za period 2011. – 2019. godine, pri čemu bi se uspostavilo sigurno okruženje za građane Općine, održiv povratak i društveno-ekonomski razvoj lokalne zajednice u cjelini. U proteklom periodu je deminirano cca. 3 miliona metara kvadratnih prostora što čini nešto iznad 15% ukupnih minski sumnjivih površina na području općine Maglaj. 

- Općina Maglaj u granicama svojih mogućnosti, finansijski sudjeluje u projektima deminiranja, što nije dovoljno, zbog čega još jednom poziva sve domaće i međunarodne subjekte da ulože zajedničke napore da bi se naša općina konačno oslobodila opasnosti od mina i NUS-a. Općina Maglaj, također izražava zahvalnost svim subjektima na dosadašnjem uloženom trudu na deminiranju i nameće naglašenu potrebu za povećanjem deminiranja na području naše općine - stoji u saopćenju iz općine Maglaj. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.