Općina Maglaj pozvala građane da obilježe Dan planete zemlje

21.04.2016. 16:45 0

Povodom 22. aprila, Međunarodnog Dana planete Zemlje, na svim kontinentima održavaju se brojna događanja posvećena očuvanju i zaštiti prirodnog okoliša našeg planeta.

Tom prilikom Općina Maglaj poziva sve svoje građane da u petak, 22.04.2016. godine izađu ispred svojih domova, poslovnih prostora ili objekata, te da pridonesu zaštiti okoliša i urede svoja dvorišta, bašte, zelene površine.

Namjera je da ovaj dan ljude širom svijeta podsjeti u kakvom je stanju priroda planete na kojoj žive, kao i da se stanovništvu ukaže na probleme ekosistema, na zagađenje naseljenih mjesta i na to kako poboljšati kvalitet životne sredine. Cilj obilježavanja ovog datuma je upozorenje na opasnosti koje prijete životu na Zemlji, ekosustavima i urbanim zonama, uslijed razvoja industrije, povećane potrošnje energije, globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena.

Počeci obilježavanja Dana planeta Zemlje sežu u 1970. godinu, kada su pod vodstvom američkog senatora Gaylorda Nelsona diljem SAD-a održane prve masovne demonstracije za zaštitu okoliša na kojima je sudjelovalo više od 20 miliona ljudi, a prozvana je "nacionalnim skupom o okolišu".

Obilježavanje Dana planeta Zemlje na međunarodnoj razini ponovno je aktualizirano 1990. kada je u manifestacijama sudjelovalo više od 200 miliona ljudi diljem svijeta, što je dalo veliki poticaj održavanju Konferencije Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru 1992. godine. Ujedinjeni narodi proglasili su 2009. godine 22. april i "Međunarodnim danom majke Zemlje", stoji na službenoj stranici općine Maglaj. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.