maglaj.ba
vijesti maglaj 805

Na Trgu Alije Izetbegovića

Općinska delegacija položila cvijeće u znak sjećanja na 12 godina od smrti Alije Izetbegovića

19.10.2015. 20:54 0

''Svi treba da se upitamo šta smo učinili da ova zemlja bude jača, bolja i po mjeri svih njenih građana'', rekao je svojevremeno prvi predsjednik nezavisne BiH, Alija Izetbegović, od čije smrti se danas navršilo dvanaest tužnih godina. U znak sjećanja, delegacija općine Maglaj, na čelu sa Općinskim načelnikom, danas je polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe ispred spomenika na Trgu Alije Izetbegovića, odala dužno poštovanje prema prvom bh. predsjedniku.

Alija Izetbegović rođen je 1925. godine u Bosanskom Šamcu. Odrastao je i školovao se u Sarajevu, gdje je i diplomirao na Pravnom fakultetu. Kao pravni savjetnik radio je u više sarajevskih preduzeća.

Bio je prvi predsjednik međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine, predsjednik bosanskohercegovačke države i vrhovni komandant bosanske armije u najtežem periodu njene historije. Autor je većeg broja publicističkih radova i studija, te knjiga “Islam između istoka i zapada”, “Problemi islamskog preporoda” i “Islamska deklaracija”. Ove knjige prevedene su na nekoliko jezika i objavljene u više zemalja. Knjigu “Moj bijeg u slobodu” objevio je 1999. godine, a 2000. godine knjigu “Sjećanja” (autobiografski zapis). 2004. su objavljena sabrana djela Alije Izetbegovića u 10 tomova. Dobitnik je mnogih nagrada, od kojih se izdvaja Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva 1997. godine. 

Alija Izetbegović umro je 19. oktobra 2003. i sahranjen je na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.