maglajinfo.com
vijesti maglaj 1223

Općinski sanitarno-komunalno-vodoprivredni inspektor izdao upozorenje građanima

13.11.2015. 17:34 0

Na osnovu ukazane potrebe i primjetnog zatrpavanja iz dana u dan javnih površina gradske jezgre Maglaja ''kamarama'' odloženog i ostavljenog ogrjevnog drveta za zimu kao i druge robe na svim lokacijama u gradu i okolo svih stambenih zgrada, bez plana, odobrenja nadležne Općinske službe čak i bez potrebe, u cilju preventivnog djelovanja, ovim putem, sva fizička i pravna lica na području grada upozoravaju se na odredbe člana 53. Odluke o komunalnom redu i sanitarno higijenskim mjerama (''Službene novine Općine Maglaj'', broj: vanredno izdanje/12).

Navedeni član propisuje zabranu vršenja radova koji stvaraju nečistoću na javnoj površini i zauzimanje istih za smještaj robe, ambalaže, ogrjevnog drveta i sličnih stvari. 

Tačka VI Zaključka Općinskog vijeća Maglaj broj: 02-05-1-142/12 od 26.01.2012. godine, kojom se nalaže općinskoj inspekciji da bude fleksibilnija kod, odlaganja ogrjevnog materijala za grejnu sezonu dok se ne razrješi sistem centralnog grijanja, a da potpuno uklonjen ogrjev bude u perioodu od 1.5. do 1.9. tekuće godine, odnosi se samo na stanare stambenih objekata koji nemaju riješeno pitanje podrumskih prostorija ili iste ne zadovoljavaju svojom veličinom za navedene potrebe (podrumske prostorije zgrada koje su imale centralno grijanje). 

Nakon istovara, pilenja i cijepanja ogrjevnog drveta isto uredno poslagati a radnu površinu najkasnije u roku 24 sata očistiti od piljevine, tj. vratiti u prvobitno stanje.

Na javnoj površini ogrjevni materijal mora biti složen isključivo na način da ne ometa saobraćaj vozila i pješaka, da nije na zelenoj javnoj pvoršini niti na istaknutom i vidnom mjestu kako bi remetio estetski izgled okoline. 

Na stanare stambenih objekata u kojima nije bilo riješeno stambeno pitanje centralnog grijanja odnosi se član 53. Odluke o komunalnom redu i sanitarno higijenskim mjerama u skladu s kojim je zabranjeno zauzimanje javnih površina za odlaganje ogrjevnog drveta. 

Za nepostupanje po gore navedenom, biće poduzete zakonom predviđene mjere, navodi se u upozorenju općinskog sanitarno-komunalno-vodoprivrednog inspektora. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.