maglajinfo.com
vijesti maglaj 2453

Općinsko vijeće nije ispunilo zahtjeve: Mještani Alića za sutra najavili blokadu M17

11.02.2016. 20:53 0

Nakon četiri sata rasprave Općinsko vijeće Maglaj na 32. redovnoj sjednici nije donijelo nove zaključke kada je u pitanju raspodjela 1,250,000,00 KM koje je Federalna uprava civilne zaštite donirala općini Maglaj za sanaciju šteta nastalih usljed majskih poplava i klizišta 2014. godine.

Prva tačka Dnevnog reda 32. redovne sjednice Općinskog vijeća Maglaj danas je bila pregled aktivnosti vezano za sanaciju šteta poslije prirodne nesreće između dvije sjednice Općinskog vijeća Maglaj.

Uvodničar u ovu tačku bio je načelnik Mehmed Mustabašić koji je prisutne građane upoznao sa aktivnostima koje su realizovane te sa onima koje se realizuju a tiču se saniranja šteta nastalih usljed majskih poplava i pokretanja klizišta. 

Enes Sejmenović (SDA) tražio revidiranje donesene odluke 

Nakon načelnika za govornicu je istupio vijećnik Enes Sejmenović (SDA) koji je u svom izlaganju kazao kako doneseni zaključak sa prošle sjednice treba revidirati, odnosno mještane Alića po preporuci Federalnog fonda treba uvrstiti u prioritete te im dodijeliti po 35,000,00 KM za rješavanje njihovog problema. 

"Nijednog trenutka ne mislim da rješenje za jedne treba tražiti na uštrb drugih, riješenje treba tražiti i za jedne i za druge. Činjenica je da je ishitreno i pod pritiskom donesena odluka na Općinskom vijeću 29. decembra. Analizirao sam Odluku Federalne vlade o dodjeli novčanih sredstava Općini Maglaj koja jasno govori o obje kategorije stanovništva, i kada tu Odluku uporedimo sa odlukom Općinskog vijeća, vidljivo je da odluka Vijeća ima odlike diskriminacije kojom je jedna kategorija stanovništva isključena", kazao je između ostalog Enes Sejmenović.

Zatim je riječ dobio Mirza Bradarić (SDP) koji je upitao načelnika te Enesa Sejmenovića zašto se prije odluke Općinskog vijeća o dodjeli sredstava UPG 2014. nije aktueliziralo pitanje mještana naselja Alići. 

Odgovor je dobio od načelnika i od Enesa Sejmenovića koji je kazao kako je Odluka kojom je novac dodijeljen Općini Maglaj pogrešno protumačena, odnosno tako da novac treba da ide poplavljenim građanima. 

Načelnik Mehmed Mustabašić u svom odgovoru podsjetio je na svoje riječi od prošle sjednice u kojima je govorio kako sredstva još nisu operativna, te kako je poslao upit premijeru o tumačenju odluke, ali to vijeće nije htjelo čuti. 

Vijećnicima i prisutnim građanima zatim su se obratili predstavnici mještana naselja Alići, predstavnik UPG 2014. te predstavnik grupe građana koji nisu ni članovi UPG niti mještani Alića, već su u poplavama dobili nešto sredstava pa se tako nisu mogli učlaniti u UPG 2014. 

Za govornicu je zatim izašla Selma Avdić (SDA) koja je kazala kako govori u svoje lične ime te kako osjeća stid i sram jer kao vijećnica kada izlazi za govornicu osjeća kao da se nekome pravda. 

"Trebali ste vidjeti u prošlom periodu da smo se borili mi za vas. Niko vas ne mrzi dragi moji ljudi, svi mi stojimo iza vas, časno i ponosno sa svojim imenom i prezimenom, sa svojim zanjem onoliko koliko možemo. Da li vi znate kako je raditi u ovakvim uslovima, niko vas ne osuđuje nizašto, ali žalosno je što danas nečije dijete nema krova, to je žalosno. Želim vam reći da mi svi imamo ovdje isti cilj, a to je da vama pomognemo", kazala je između ostalog Avdić.

Uslijedila je zatim pauza Kluba vijećnika SDA, a onda je predsjednik Kluba Fuad Čičkušić pročitao zaključke u kojima je naveo kako se načelnik treba zadužiti da se u najkraćem mogućem roku, do 5. marta isplati po 10,000,00 KM za potpisnike ugovora sa Fondom, a da na slijedećem kolegiju ili sjednici Vijeća ponovo se sagleda ova problematika do potpunog ispunjenja zahtjeva mještana Alići. Drugi zaključak bio je da se zaduži općinska administracija i načelnik da upute opomenu pred tužbu Fondu zbog neizmirenja obaveza prema potpisnicima ugovora, s obzirom da je istekao rok za izmirenje.   

Mirsad Mahmutagić (SDP) predložio rebalans budžeta

Vijećnik Mirsad Mahmutagić (SDP) u svom izlaganju oštro je kritikovao općinsku vlast i njen dosadašnji angažman na sanaciji šteta nastalih usljed majskih poplava i klizišta, te je konstatovao da opozicija nema namjeru mijenjati odluku Vijeća sa prošle sjednice. 

"Mi nemamo namjeru dizati ruku i mijenjati tu odluku. Vijeće je na prošloj sjednici donijelo Odluku da se 1,270,000,00 KM usmjeri prema populaciji koja je sama sanirala svoje štete. U tome svemu tražimo ponovo da se uključi vrh općine, da se uključi Udruženje da se eliminišu sve anomalije da bi se sredstva podijelila korektno i pošteno. Dajemo prijedlog da se svi spiskovi pročiste i da se isti dostave vijeću na usvajanje, a da se prije toga ostavi rok od 15 dana, da se svi mogu žaliti na taj spisak", kazao je između ostalog Mahmutagić. 

Također u svom izlaganju predložio je i da se rebalansom budžeta za koji je rekao da je jedan od najlošijih koje je vidio u 11 godina koliko je vijećnik, iznađu sredstva za rješenje problema mještana naselja Alići. 

Raspravu je nastavio općinski načelnik koji je kazao da ima bolje rješenje od rebalansa budžeta. 

"Evo, neka nam Elektroprivreda isplati dugove u iznosu od 600,000 KM plus kamate, to je oko milion i mi ćemo pomoći naše građane. Sve jače institucije, BH Telecom i dr. velike iznose duguju općini Maglaj", kazao je on.

Predloženi zaključci nisu dobili većinu

Vijećnicima se prije glasanja obratio Husein Alić iz naselja Alići koji je kazao kako mještani ovog naselja više strpljenja nemaju. 

"Ja dugujem novac, mene je stid proći pored ljudi kojima dugujem novac, 28,000,00 KM plus penale. Vi se ovdje prepucavate preko naših leđa. Mi ćemo sutra na magistralu a vi sada vidite kako ćete glasati", kazao je Alić. 

Nakon rasprave uslijedile su pauze Klubova koji su iznijeli svoje prijedloge zaključaka, koji nisu dobili potrebnu većinu da bi bili usvojeni. 

Tako je zaključak od prošle sjednice ostao na snazi.

Zaključujući 1. tačku Dnevnog reda Predsjedavajući OV Marko Zelić (HDZ) kazao je kako je tužno da su čak četiri sata sjednice potrošena a da se nije donio kvalitetan zaključak. 

Nisu ispunjeni zahtjevi mještana naselja Alići

S obzirom da zaključak, odnosno Odluka sa prošle sjednice Vijeća nije promijenjena mještani Alića za sutra u 07,00 sati najavili su totalnu blokadu magistralnog puta M17 u mjestu Kosova. 

Na prošloj sjednici donesena Odluka

Podsjećamo, na posljednjoj održanoj sjednici 29. decembra 2015. godine, Općinsko vijeće Maglaj usvojilo je jednoglasno zaključak u kome je saglasno da sva sredstva koja budu doznačena Općini Maglaj po Odluci Federalnog štaba civilne zaštite o, odobravanju jednokratne novčane pomoći za saniranje šteta, budu doznačena kategoriji građana koji su svojim sredstvima sanirali svoje objekte od posljedice poplava, u skladu sa kriterijima donesenim zaključkom OV Maglaj iz jula 2015. godine i usaglašenim sa predstavnicima Udruženja poplavljenih građana koji su svojim sredstvima sanirali stambene objekte. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.