maglajinfo.com
vijesti maglaj 4294

Ostaje li Maglaj nakon oktobarskih izbora bez načelnika Mustabašića?

23.08.2014. 02:13 0

Na oktobarskim izborima na listi za Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine ispred Stranke Demokratske Akcije našao se i sadašnji načelnik Općine Maglaj Mehmed Mustabašić (SDA).

Sadašnji načelnik Općine Maglaj Mehmed Mustabašić biti će kandidat za Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine ispred Stranke Demokratske Akcije u izbornoj jedinici 5. i to kao 4. na listi navedene stranke.

 

Svoju političku karijeru Mustabašić je počeo u Općinskom vijeću Maglaj gdje je bio vijećnik i predsjednik Kluba vijećnika SDA od 1997. godine do oktobra 2003. godine. Na čelu Općine Maglaj Mehmed Mustabašić je od oktobarskih izbora 2004. godine kada su mu građani ukazali povjerenje za prvi mandat, 2008. godine ponovo je voljom građana izabran za načelnika Maglaja, a 2012. godine kada su održani posljednji lokalni izbori po treći put dobio je podršku građana Općine Maglaj kada je sa 5677 glasova odnio pobjedu ispred kandidata SDP-a Jasminke Šehić (3594) i SBB-a Nermine Krzić (708). 

 

Na ovogodišnjim općim izborima koji će se održati u oktobru u Bosni i Hercegovini Mustabašić je kandidat za mjesto Poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, a ukoliko bi dobio dovoljan broj glasova, odnosno podršku biračkog tijela i ukoliko bi se prihvatio nove funkcije Mustabašić bi se morao odreći svoje načelničke. 

 

Oni koji prihvate nove funkcije, moraju se odreći načelničkih, a to bi značilo raspisivanje novih, prijevremenih lokalnih izbora u tim općinama, navode u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH.

 

U slučajevima kada načelnik bude izabran na novu funkciju CIK raspisuje prijevremene općinske izbore koji se održavaju u roku od 90 dana od prestanka mandata načelniku. Također, mandat novog načelnika ne traje četiri godine već do redovnih izbora, dakle, do 2016. godine navode u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH. 

 

Da li će Maglaj ostati bez čelnika Općine nakon oktobarskih izbora, te da li će nakon njega dobiti novog načelnika ostaje da se vidi.

 

Kompletne potvrđene liste za oktobarske izbore možete pronaći na slijedećem linku.

 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.