maglajinfo.com
vijesti maglaj 257

Otvorena izložba fotografija ''Tvrđave u dolini Bosne''

19.03.2019. 09:53 0

Izložba fotografija ''Tvrđave u dolini Bosne'' otvorena je sinoć u Galeriji Sv.Ante, prezentirano je pet bh.tvrđava – Visoki, Maglaj, Bobovac, Vranduk i Tešanj.

Nastala je u okviru redovne postavke Muzeja grada Zenice, a kustos te institucije Emir Porča je kazao da je želio posjetiocima približiti kulturno-historijsko blago sa što manje teksta ali sa što više konkretnih informacija zasnovanih na naučnim dokazima.

- Činjenica da su tvrđave u BiH zapuštene, poput tvrđave Visoki. Naše tvrđave predstavljaju kulturno-historijsko blago BiH, samim tim, kada bi bile obnovljene, bile bi najveće turističke atrakcije - istakao je Porča.

Ima i pozitivnih primjera, dodao je Porča, poput tvrđava Vranduk i Tešanj, koje su obnovljene i danas su magnet za turiste, historičare i istraživače.

Direktor Festivala Sarajevska zima Ibrahim Spahić podsjetio je da dolinom Bosne srednjevjekovni gradovi, tvrđave, svjedoče o autentičnosti i povijesti BiH, njenom urbanom kontinuitetu.

- Postoji nasušna potreba da danas obnovimo te gradine, tvrđave, materijalne dokaze naše povijesti zato što oni svjedoče o Bosni, načinu života, organizaciji jedne od najbogatijih srednjevjekovnih država na prostoru jugoistočne Evrope i Mediterana – kazao je Spahić.

Ovo je već peta izložba Muzeja grada Zenice, a u Sarajevu će biti postavljena sedam dana.

Izložba je otvorena u okviru Festivala Sarajevska zima „Buka i bijes“, a organizatori su Hrvatsko društvo za znanost i umjetnost Sarajevo.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.