maglajinfo.com
vijesti maglaj 1977

Svečano otvorena manifestacija ''Mulabdićevi dani kulture 2017.''

2.02.2017. 15:27 0

Čitaonica JU Biblioteka Maglaj sinoć je bila premala da primi sve zainteresovane koji su imali namjeru prisustvovati svečanom otvaranju tradicionalne manifestacije ''Mulabdićevi dani kulture 2017.''.

Tradicionalnu manifestaciju ''Mulabdićevi dani kulture 2017.'' otvorenim je proglasio Općinski načelnik Mirsad Mahmutagić, a cjelovečernjem druženju prisustvovali su i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi ZDK Mensur Sinanović, pomoćnik ministra Marinko Tokić, glavni imam Medžlisa Maglaj Nevres ef. Hodžić, direktori javnih ustanova te drugi mnogobrojni građani i gosti.

U sklopu svečanog otvaranja sinoć je predstavljen i roman ''Nova vremena'' Edhema Mulabdića.

Direktorica JU Biblioteka Maglaj Nina Bunjevac-Salkić pozdravljajući prisutne između ostalog je kazala kako su 103 godine prošle od kako je roman ''Nova vremena'' ugledao svjetlost dana ali da se na taj roman zaboravilo. 

- Otprilike 103 godine ovaj roman je zaboravljan, kako mi i inače zaboravljamo. Priča o sjećanjima nam i nije bolja strana. Ali, večeras ćemo se i sjećati, kazala je između ostalog Bunjevac-Salkić koja je prisutne upoznala i sa drugim sadržajima koji će biti priređeni u sklopu manifestacije.    

Prisutnim građanima obratio se i Mensur Sinanović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi ZDK koji je istakao kako je Maglaj sredina koja je zaslužna za razvoj kulture u mnogim segmentima. 

Općinski načelnik Mirsad Mahmutagić kazao je u svom obraćanju kako Maglajlije imaju obavezu sjećati se Edhema efendije Mulabdića, proglašavajući manifestaciju otvorenom. 

O romanu ''Nova vremena'' govorili su prof.dr. Enver Kazaz i prof.dr. Muhidin Džanko, profesori Filozofskog fakulteta u Sarajevu. 

Prof.dr. Muhidin Džanko tokom izlaganja pažnju je posvetio Mulabdićevim teškim danima koje je provodio u prostorijama Kazneno-popravnog zavoda u Sarajevu, a prisutne je upoznao i sa nekoliko dokumenata iz Historijskog arhiva u Sarajevu a koje je Mulabdić lično pisao.

U svom izlaganju prof.dr. Kazaz između ostalog je kazao kako prema njegovom mišljenju Mulabdić nije bio pisac sa velikim talentom, ali kako je on bio veliki um. 

Sinoć su proglašeni i nagrađeni i najbolji literarni i likovni radovi osnovaca i srednjoškolaca koji su crtali i pisali na temu ''Zašto volim Maglaj?''.

Prisutnim građanima kompozicijama su se predstavili i članovi Malog hora.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.