Otvorena obnovljena kino sala u Maglaju uništena u majskim poplavama

19.10.2016. 16:01 0

Ambasadorica Republike Francuske u BiH Claire Bodonyi i direktorica regionalnog ureda UNESCO-a za Evropu, Ana Luiza Thompson de Flores u prisustvu načelnika Maglaja, Doboja i Šamca te brojnih gositiju i građana Maglaja danas su na prigodnoj svečanosti otvorile renoviranu kino salu Doma kulture “Edhem Mulabdić”.

Ova dvorana uništena je tokom velikih poplava koje su 14. maja 2014. godine oštetile i urbanu zonu Maglaja. Zahvaljujući naporima vlade Francuske i brojnih međunarodnih donatora, predstavnici Ambasade Francuske u Sarajevu uspjeli su prikupiti oko milion eura i tim sredstvima renovirali dvorane kulturnih centara u Maglaju, Doboju i Bosanskom Šamcu.

U obraćanju javnosti, ambasadorica Bodonyie istakla je da su željeli Maglaju vratiti jedan od kulturnih centara ovog grada, a renovirana dvorana bit će jedna od najmodernijih u BiH. 

– Posebno mi je drago što danas vidim da se realizira i drugi dio projekta, a to je stvaranje veza i povezivanje između kulturnih aktera u zemlji i izvan nje – kazala je Bodonyie.

Nakon poplava iz 2014. godine, Francuska je  donirala 2 miliona KM za obnovu najugroženijih ustanova kulture, posebno u Maglaju, Doboju i Šamcu. Ove projekte realizovao je UNESCO.

U drugom dijelu današnje svečanosti nastupio je Kamerni muzički ansambl osnovne muzičke škole iz Maglaja, a nakon otvaranja kino sale uslijedila je projekcija francuskog filma "Želim biti glumica" i otvaranje izložbe fotografija "Ici prochainement" uz prisustvo autora, francuskog umjetnika Albana Lecuyera.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.