maglajinfo.com
vijesti maglaj 1545

21. septembar

Otvorena tradicionalna manifestacija ''Septembarski dani otpora 92-95''

21.09.2016. 16:30 0

Danas je u Maglaju otvorena tradicionalna manifestacija ''Septembarski dani otpora 92-95''.

U Maglaju se tokom mjeseca septembra svake godine obilježavaju dva važna datuma, 18. septembar, Dan općine te 21. septembar, datum kada se tradicionalno otvara manifestacija ''Septembarski dani otpora Maglaj 92-95'', u okviru koje se različitim sadržajima od zaborava čuva spomen na sva agresorska dešavanja u Maglaju u periodu između 1992. i 1995. godine.

U okviru manifestacije ''Septembarski dana otpora Maglaj 92-95'' naš grad prisjeća se i hrabrih pripadnika 201. a kasnije 327. Viteške brdske brigade koji su dali nemjerljiv doprinos u odbrani Maglaja. 

Septembra 21. 1992. godine, u ranim jutarnjim satima Maglaj i linije odbrane pripadnika maglajske brigade zasute su hiljadama projektila ispaljenih sa neprijateljskih položaja. Grad Maglaj i njegovo civilno stanovništvo nisu bili pošteđeni, a agresorski vojnici gađali su sve što je živo maglajskim tlom hodilo.

Manifestacija je otvorena danas na platou ispred Doma kulture ''Edhem Mulabdić'' a građanima su se povodom otvaranja obratili Općinski načelnik Mehmed Mustabašić i Ismet ef. Burajić, inače komandir čete Liješnica u periodu agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Povodom otvaranja manifestacije pripremljen je i prigodan program, a učešće su uzeli mališani iz Dječijeg vrtića Maglaj i Paralelne osnovne muzičke škole.

Nakon prigodnog programa delegacije su u Parku ljiljana položile cvijeće i odale počast šehidima i poginulim braniocima Maglaja. 

U okviru ove značajne manifestacije danas je u organizaciji DPFK Maglaj upriličen i biciklistički defile ulicama Maglaja, a u subotu će u organizaciji PSD Smajlovac biti organizovan planinarski pohod trasom preko borbenih linija putem Šibov-Vis, Hedrovače i Spahića Gaj.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.