Otvorene ambulante porodične medicine u povratničkom naselju Bočinja i Moševcu

10.11.2015. 14:31 0

Zahvaljujući kreditnim sredstvima od pet miliona maraka Federalno ministarstvo zdravlja je na području FBIH do sada, u okviru projekta ''Jačanje zdravstvenog sektora'' adaptiralo i opremilo 400 objekata porodične medicine. U saradnji s lokalnom zajednicom u Maglaju je sa 500.000 maraka finansirano djelimično opremanje Doma zdravlja i sedam ambulanti porodične medicine. Među njima su i one u povratničkom naselju Bočinja i Moševcu, javila je Federalna TV.

Projekt  „jačanje zdravstvenog sektora u FBiH“ realizira se zahvaljujući kreditnoj liniji Svjetske banke i Razvojne banke Vijeća Evrope u iznosu od pet miliona maraka.

„Kada je u pitanju Općina Maglaj imamo gotovo 500.000 KM  što uključuje i centralni objekat Doma zdravlja Maglaj i sedam ambulanti porodične medicine“, rekla je Vildana Doder, pomoćnica ministra zdravlja FBiH.

„Imat ćemo 11 timova porodične medicine. Približavamo, znači, usluge ljekara našim građanima“, ističe načelnik Općine Maglaj Mehmed Mustabašić.

Nakon renoviranja svečano je otvorena i ambulanta porodične medicine u naselju Moševac.

„Postigli smo ciljeve koje traži zdravstvena zaštita. Da je približi građanstvu u cjelini“, pojašnjava Edib Delić, Predsjednik Vijeća MZ Moševac.

Nakon povratka u  Bočinju, mještani su uz pomoć donatora obnovili i mjesnu ambulantu čije usluge  uz 225 povratnika u Bočinju koristi i oko 200 srpskih povratnika u Bakotić i Krsno Polje. Ambulanta je u poplavi potpuno uništena. Sada je ponovo na usluzi građanima.

„Ljekari će raditi svaki dan sa svojim timom“, rekla je Emira Drnda Čičeklić, direktorica Doma zdravlja Maglaj.

Još dobrih vjesti za povratnike u Bočinju.

„U narednom periodu planira se otvaranje i apoteke . Tako da je to infrastruktura, objekat, sve je na svome mjestu za mještane, da žive jednim normalnim životom“, rekao je Boro Jeftić, predsjednik Vijeća MZ Bočinja.

Ovdje se gradi i nova škola, saniraju putevi, što će u mnogome olakšati težak povratnički život u maglajskom kraju.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.