N. Dedukić/Maglajinfo.com
vijesti maglaj 916

15. Mulabdićevi dani kulture

Otvoreni Mulabdićevi dani kulture, Sidran oduševio Maglajlije

1.02.2018. 11:46 0

Već 15 godina JU Biblioteka Maglaj tradicionalnom manifestacijom ''Mulabdićevi dani kulture'' od zaborava čuva lik i djelo prvog bošnjačkog romanopisca Edhema Mulabdića.

Tradicionalna manifestacija ''Mulabdićevi dani kulture'' koju već 15 godina zaredom organizuje JU Biblioteka Maglaj sinoć je u prepunim prostorijama ove maglajske ustanove svečano otvorena.

Manifestaciju ''Mulabdićevi dani kulture'' kojom se od zaborava čuva lik i djelo prvog bošnjačkog romanopisca Edhema Mulabdića svojim književnim programom otvorio je književnik Abdulah Sidran. Mnogobrojne Maglajlije uživale su tokom druženja i razgovora s velikanom bh. književnosti koji je prisutnima u nekoliko dionica, kako je on kazao, predstavio neke od svojih pjesama ali i govorio o razlogu i uslovima u kojima su nastajale. 

U izjavi za medije Sidran je istakao važnost organizacije manifestacija poput Mulabdićevih dana kulture kojima se održava budna svijest o djelu i postojanju Edhema Mulabdića. 

- Nije Edhem Mulabdić jedan i jedini na čijem se primjeru drastično ogleda nesretna sudbina bošnjačkog naroda na ovim prostorima. Toliko je naših vrijednosti, intelektualnih i duhovnih zanemareno, svjesno uklonjeno, pa i nemarom, nepažnjom čak i našom vlastitom nepameću. Ogromno je važno i dragocjeno što smo Edhema Mulabdića vratili u književnu domaću povijest i što ga ima u obrazovnom sistemu te što na ovaj način održavamo budnu svijest o njegovom djelu i njegovom postojanju. Ako se vijest o Mulabdićevim danim u Maglaju u toku tri dana 200 puta čuje u elektronskim medijima to je jednako važno kao što je ovdje važno da 100 mladih ljudi uzme knjigu pa pročita. U tome vidim i neku svoju privilegiju da ovogodišnji dani počinju mojim književnim programom i čini me to onako malo, hoću da se pohasim da tako kažem - izjavio je Abdulah Sidran. 

Javna ustanova Biblioteka Maglaj ove godine obilježava 60 godina postojanja te 15. godišnjicu Mulabdićevih dana kulture. Direktorica Bbilioteke Nina Bunjevac-Salkić izrazila je zadovoljstvo posjetom koja je sinoć zaista bila velika. 

- Nama u biblioteci je drago što se mnogo jubileja preklapa u godinama koje se završavaju na 8. Tako i naš Maglaj ima svoju godišnjicu, naša biblioteka obilježava svojih 60 godina a evo i Mulabdićevi dani kulture su dosegli petnaesto ljeto. Raduje nas svakako što je posjećenost velika i što Maglajlije pokazuju interes za Mulabdićevim danima kulture, pa samim tim i za našeg Edhem Mulabdića koji je bio ona ideja na kojoj se sve zasniva. Mulabdićevi dani kulture su ponikli na našoj želji da promoviramo Mulabdićevo ime i djelo, da ga vratimo u naš grad u onom kapacitetu u kojem on zaslužuje ali i da šira javnost zna nešto više o ovom autoru, ne samo ono iz školske lektire nego zaista koliki je njegov doprinos u bošnjačkoj i bh. književnosti. Mulabdićeve dane kulture koristimo i da promoviramo sve ono što je novo u bh. književnosti, da dovedemo autore koji su aktuelni, da podstaknemo mlade da i sami budu kreativni, da čitaju, da učestvuju u našim programima, da nagradimo učenike na konkursima ili naše vjerne čitacoe a ove godine u našem dvostrukom jubileju bit će svega pomalo - izjavila je Nina Bunjevac-Salkić.

Maglajska biblioteka danas ima oko 50.000 bibliotečkih jedinica, 1.500 registrovanih korisnika te oko 5.000 korisnika na godišnjem nivou koji nemaju članske kartice a koji posjećuju sadržaje biblioteke. 

Svečano otvaranje manifestacije bila je prilika i da se nagrade najaktivniji čitaoci tokom 2017. godine u Odjeljenjima za djecu i odrasle. 

- Zahvaljujem se ovoj ustanovi što postoji toliko godina u ovom gradu. Ja sam dugogodišnji član ove biblioteke. Knjiga je moj najveći prijatelj, izvor znanja, izvor relaksacije i uživanja. To je moj svijet i ja bez knjige ne mogu - kazala je Edisa Šehić, jedna od najaktivnijih čitalaca u Odjeljenju za odrasle tokom 2017. godine.  

- Čitanje nam otvara svijet mašte i mogućnosti. Zamišljamo nešto što nam se možda nikada neće desiti ali uvijek imamo nadu. Najviše volim čitati što nije obavezno, puno toga čitam, učlanjen sam u biblioteku već sedam godina i osim obaveznog štiva čitam i ostalo - kazao je u izjavi za medije Amor Smajlagić, jedan od najaktivnijih čitalaca Odjeljenja za djecu. 

Predivnu večer u maglajskoj biblioteci upotpunili su članovi Malog hora Osnovne škole ''Maglaj'' pod dirigentskom palicom nastavnice Esene Ruvić.  

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.