Čelnici Opštine i direktorica DK 'Edhem Mulabdić' prisustvovali otvaranju muzeja Alije Izetbegovića

19.01.2014. 18:51 0

Objekat koji je otvoren u budućnosti će podsjećati na lik i djelo bošnjačkog velikana r. Alije Izetbegovića.

U četvrtak 16. januara u Bosanskom Šamcu, rodnom gradu prvog Predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, Alije Izetbegovića otvoren je muzej koji će podsjećati na lik i djelo ovog bošnjačkog velikana, a otvorenju su prisustvovali i predstavnici naše lokalne Uprave. 

 

Rodna kuća r. Alije Izetbegovića u koju se njegova porodica doselila 1868. godine iz Beograda obnovljena je zahvaljujući sredstvima Turske Agencije za Razvoj, a njen direktor Zulkuf Oruc kazao je da je "renoviranje rodne kuće rahmetli predsjednika jedan od najvažnijih emotivnih TIKA-inih projekata".

 

On je dodao da u modernoj Bosni i Hercegovini postoje dva simbola, jedan je Srebrenica, a drugi je Alija Izetbegović.

 

Otvaranju ovog objekta prisustvovali su i čelnici naše Općine, načelnik pof. Mehmed Mustabašić sa svojim saradnicima, te direktorica DK 'Edhem Mulabdić' Rašida Muhić. Otvorenju su također prisustvovale brojne političke zvanice, vjerski dužnosnici te mnogobrojni gosti. 


U sklopu otvorenog muzeja postavljena je i izložba 'Historija Bosne' zeničkog slikara Emina Skomorca. 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.