medzlismaglaj.ba
vijesti maglaj 1710

Paketi dobročinstva stigli u Foču

25.01.2014. 16:42 0

U četvrtak, 23.01.2014. godine, uspješno je realizirana i okončana akcija o kojoj smo pisali simboličnog naziva „Paketi dobročinstva i podrške“. Akciju je pokrenuo Medžlis Islamske zajednice Maglaj preko svojih imama, džematskih odbora i vrijednih džematlija, a trajala je oko tri sedmice. Namjera je bila da se za našu braću, povratnike na područje bratskog medžlisa Foča obezbijede porodični paketi prehrambenih artikala za svako domaćinstvo.

Džema'atlije maglajskog medžlisa, čija humanost na djelu nikada nije bila upitna, obezbijedili su 408 paketa za svoju braću, povratnike u Foču. 

 

Delegaciju medžlisa Maglaj prilikom transporta i uručivanja paketa sačinjavali su h. Izudin ef. Kruško, glavni imam, Ismet ef. Burajić, koordinator akcije, te h. Atif ef. Dedukić.

 

Sa lica mjesta, tokom preuzimanja paketa, u radijski program uključivao se Izudin ef. Kruško. Radio-stanice koje su emitirale javljanje uživo su Radio Maglaj iz Maglaja i Radio Bir iz Sarajeva. Kompletnu akciju transporta, istovara i preuzimanja paketa brižno su pratile kamere MTV 'Igman' iz Sarajeva.

 

A zatim je delegaciju iz Maglaja, kao i kolege iz fočanskog medžlisa primio profesor Hamed ef. Efendić, muftija goraždanski. Delegacija iz Maglaja je sa goraždanskim muftijom obišla i razgledala izgradnju prekrasnog Islamskog kulturno-obrazovnog centra u Goraždu, te prelijepu Kajseri džamiju na obali Drine, a zatim se u kasnim popodnevnim satima uputila za Maglaj.

 

Realizaciju transporta pomogle su firme Bontex doo Maglaj, Neri doo Maglaj, te autoprevoznik Faruk Obralić, kao i vozač Senid Mehmedović.

 

Namjera Medžlisa IZ-e Maglaj kroz ovu akciju je dvojaka, a ona je sljedeća:

1. Da svojim skromnim djelom daju do znanja povratnicima u Foču, kao i drugim povratnicima u susjedni entitet, da nisu sami, da ima neko ko ih bratski voli i misli na njih, i da ima neko ko će ih bar ponekad obilaziti, koliko to budu mogućnosti dozvoljavale.

2. Da Medžlis Maglaj bude podstrek i drugima koji imaju veliko srce i osjećaj za slabe i potrebne, a možda imaju i bolje materijalne mogućnost, da i sami pokreću slične akcije. Ili će ideja Medžlsia Maglaj u njima samima inicirati neke nove ideje za pokretanje i boljih akcija od ove.

 

Medžlis maglaj zahvaljuje se svim učesnicima u akciji: džematlijama, džematskim odborima i mutevelijama, vrijednim imamima, donatorima i sponzorima kao i medijima koji putem radija, televizije i internet-portala propagiraju humanost na djelu.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.