A. Tumbić/maglajinfo.com
vijesti maglaj 1902

umjetničko-poetski performans,

Performans ''Ko ne miri aška cvijeće, nikad se probuditi neće'' oduševio Maglajlije

12.05.2016. 19:06 0

Sinoć je održan umjetničko-poetski performans, koji se sastojao od promocije dvije zbirke pjesama ''Za duše slične mojoj'' i ''I obična i posebna'', te premijerna izložba slika autorice Amine Buljubašić. Sala Doma kulture "Edhem Mulabdić" bila je ispunjena do posljednjeg mjesta. Svi su sa oduševljenjem uživali u svakom napisanom stihu autorice, koja također nije mogla sakriti svoje uzbuđenje.

Amina Buljubašić rođena je 1975. godine u Zavidovićima. U rodnom gradu je završila osnovno i srednje obrazovanje, a trenutno živi u Zenici. Još u periodu školovanja počela je pisati literarne radove, za koje je bila uvijek nagrađena.

Za sebe kaže da je jedna obična žena, prije svega majka, koja na ovaj život gleda kao na jedno kratko putovanje s kojeg trebamo ostaviti trag. Cijeni vrijeme i smatra da je ono jedino što se ima na ovom svijetu. Imala je život s pregršt iskušenja i pored toga ona je ostala dosljedna samoj sebi. Neko ko je satkan od emocija, svog svemira i duše koja bezuslovno vjeruje u određenje Uzvišenog.

"Sav moj rad je doživljaj momenta. Trenutak nastajanja je uvijek drugačiji, zavisno od spleta okolnosti oko mene i unutar mene. Nemam pravila. Jednostavno desi se. Imam mnoog inspiracija. Ali prije svega to je duša i stanje duše. Zatim to je vrijeme, ljubav, emocije u meni i oko mene. Jednom riječju život", ističe autorica.

Ovu večer Amina smatra snom. Još uvijek ne vjeruje da se toliko ljudi odazvalo i da su sa oduševljenjem pratili svaku riječ.

"Sinoć me poplavio Maglaj. Sinoć se desio davno odsanjan san. Na jednom mjestu ja i moja stanja duše, rime i boje, sva pozitivna energija osoba koje su bile tu. Sve u savršenom sklopu. Posebne riječi hvale imam za Rašidu Muhić, direktoricu Doma kulture "Edhem Mulabdić", koja je bila i incijator večerašnjeg događanja. Koliko sam sretna, mislim da ću za nju napisati pjesmu. Kroz život sam upoznala mnogo osoba, al duša koja je u njoj, Božiji je dar. Večer ne bi bila tako savršena da pjesme nisu recitovali Jasmin Bilić i Arnela Tumbić. Taj način je više od recitovanja. Spojili su se sa mojom porukom u pjesmi i sa mojom dušom", kazala je autorica. Buljubašić. 

Autorica se zahvaljuje svima na doživljenom snu i ističe da će Maglaj češće posjećivati.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.