maglajinfo.com
vijesti maglaj 1023

Rat nije avanturistički film

Pismo boračkih organizacija učenicima: Pamtimo hrabrost najboljih sinova ovog grada

17.11.2017. 14:58 0

Povodom obilježavanja godišnjica velike oslobodilačke akcije koja se desila na lokalitetu Simanov grob boračke organizacije sa područja općine Maglaja uputile su pismo učenicima i učenicama a koje prenosimo u cjelosti.

Poštovani učenici i učenice!

Na današnji dan, 17. novembra 1992. godine, godine u kojoj vi niste bili ni rođeni, vodila se jedna od najznačajnijih bitaka za slobodni Maglaj – Bitka za Spahića gaj, odnosno za kotu poznatiju pod nazivom Simanov grob.

Bila je to istinska borba za život i smrt - ako se ne zaustavi neprijatelj, već sutra Maglaj će biti veliko stradalište, mjesto u kojem će se voditi ulične borbe za svaku kuću, svaki dom.

Rat nije avanturistički film, ni igrica u kojoj i kada izgubimo možemo početi ispočetka. Rat su suze i krv i patnja i bol i ponos i herojstvo i odlučnost, rat je najokrutnija stranica u ljudskoj historiji.

A tog 17. novembra odlučivalo se o tome hoće li neka tek rođena beba imati budućnost, hoće li nečija majka, nečija sestra sutra još hodati ovim ulicama, hoće li tek stasali mladići jednom biti očevi nekoj budućoj djeci...

S jedne strane, dio jedne od najmoćnijih vojnih formacija u Evropi 20. stoljeća – u zlu ogrezla JNA, vaskrsla u likovima vojnika RS-a. Svo silno najstrašnije oružje i sva silna, jeziva mržnja s jedne strane.

I s druge strane, dječaci, tek stasali mladići, još zaigrani, još čekajući taj svoj prvi pravi sastanak, umjesto u susret najdražoj djevojci, krenuli su u susret smrti. Bez iskustva u ratovanju, bez opreme, neki tek u tenisicama u hladnoj novembarskoj noći koja se brzo pretvarala u sivo jutro, s oružjem koje je bilo tek improvizacija, jedno su znali – samo oni, samo njihova srca, samo njihova hrabrost jest branik između te razorne sile i njihovih porodica, njihovog voljenog grada.

Nisu ustuknuli ni onda kada se činilo da je sve izgubljeno. Ni onda kada je nadmoć neprijatelja bila više nego očita. Nisu mogli ustuknuti! Iza njihovih leđa, na par stotina metara, počinjale su već prve kuće... A ishod bi se znao.

Rasuli su svoje mlade živote tog novembarskog jutra... Mnogi se nisu vratili. Mnogo, veoma mnogo branitelja je ranjeno... Ali su izdržali... zbog onih koje vole, zbog ovog grada, zbog nas...

Više srcem nego oružjem, pomjerili su neprijateljske linije i uspostavili takav odnos snaga, da neprijatelj na ovom dijelu maglajskog ratišta, poslije nije nikada napravio neki značajniji uspjeh.

Danas, moramo znati da našu slobodu dugujemo i njima – borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine koji su 17. novembra 1992. godine izvojevali pobjedu na Spahića gaju. To su naši istinski heroji, naš ponos! Pamtimo hrabrost najboljih sinova ovog grada, učimo od njih kako se voli jedina nam domovina Bosna i Hercegovina!

Boračke organizacije općine Maglaj

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.