Platforma za mir: Šezdeset općina u projektu PRO - Budućnost

15.12.2016. 15:56 0

U zgradi Parlamentarne skupštine predstavljena je Platforma za mir, koja je i uručena načelnicima i gradonačelnicima 60 općina koje su uključene u projekt PRO – Budućnost.

Jedan od načelnika koji je primio platformu jeste  Obren Petrović, načelnik općine Doboj. Općina ne čijem je čelu i Maglaj su među prvima koje su se uključile u ovaj projekat, još prije tri godine.

- Grad Doboj je multietnička sredina, stoga težimo i želimo da budemo grad primjer u BiH. Te nesretne 2014. godine kada su se desile poplave najbolje se moglo vidjeti koliko je bitan suživot među ljudima bez obzira na nacionalnost. Tada su nama prvi pritekli u pomoć iz Općine Tešanj, Usore i druge komšijske općine, naveo je Petrović.

Majda Behrem-Stojanov, direktorica projekta PRO-Budućnost istakla je da je platforma zapravo vraćena onima od kojih je i potekla - u lokalne zajednice, gdje se svaki dan stotine i hiljade građana bore i rade na vraćanju povjerenja i razvijanju razumijevanja.

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack istakla je da je 21 godinu nakon rata proces pomirenja u BiH ostao nedovršen te izrazila nadu da će Platforma za mir voditi do postizanja većeg stepena razumijevanja među svim građanima BiH.Platforma je, kazala je Cormack, rezultat dugogodišnjeg rada s gradonačelnicima, načelnicima i stanovništvom općina i gradova da bi se dogovorila platforma pomirenja unutar ovih općina i gradova, ali i između njih.

Ambasadorica je izrazila  zadovoljstvo činjenicom da su tri člana Predsjedništva BiH potpisala ovaj dokument te da se nada da će ga dalje preuzeti Vijeće ministara BiH i tretirati ga na državnom nivou.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac istakla je da je ovaj projekt prvi put okupio na jednom mjestu sve ključne aktere u izgradnji mira u BiH - organe vlasti, medije, nevladin sektor, vjerske zajednice i žrtve rata.

- Svi će oni imati priliku da putem Platforme za mir pošalju jasno opredjeljenje u BiH, a posebno njenim građanima, da su mir, tolerancija i promoviranje mira ključni uslovi za napredak i sve procese koji se odvijaju u BiH,Đe kazala je Borovac.

Promociju Platforme za mir i njeno upućivanje u parlamentarnu proceduru podržalo je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH te parlamentarci PSBiH.

PRO-Budućnost je projekt Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) čiji je cilj izgradnja pomirenja i povjerenja među građanima svih etničkih grupa u BiH, a koji se temelji na pretpostavci da izgradnja trajnog mira počinje otvaranjem iskrenog dijaloga i razumijevanja druge strane. Projekt implementira Catholic Relief Service (CRS) u saradnji s Fondacijom Mozaik, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u BiH.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.