Ivana Širić
vijesti maglaj 1693

Počeo projekat sanacije gradskog groblja u Maglaju

24.07.2015. 00:19 0

Nakon što smo prije nekoliko dana objavili poziv za pomoć u akciji čišćenja i uređenja Gradskog groblja u Maglaju, dana 21.07.2015. godine oko 30-tak naših sugrađana svih nacionalnosti odazvali su se istom, čime su još jednom pokazali da njeguju kulturu suživota.

Ovoj akciji doprinos je dalo i Komunalno javno društvo Maglaj obezbijedivši alat i nekoliko radnika.

Vlč. Jelić je istaknuo kako je obaveza vjernika i  građana redovno održavati i čistiti groblje kako bi ono bilo  uredno i dostojno.

Akcija čišćenja groblja je prva u nizu aktivnosti projekta sanacije groblja. Naredna faza je  uklanjanje naslaga mulja koja će se raditi ručno. Nakon toga slijedi sanacija oštećenih spomenika i postavljanje  zaštitne ograde. Nositelji ovog projekta su vlč. Josip Jelić i jerej Vladimir Kukić.

Na izradi ovog projekta angažovan je Marinko Kelavić, kao voditelj projekta zajedno sa 4 asistenta. Iznos sredsOdržana akcija tava za cijeli projekat će zavisiti od ponuda po pojedinim aktivnostima.

Zbog svoje starosti svećenici smatraju da bi groblje trebalo biti proglašeno nacionalnim spomenikom. Na groblju se nalazi i šest spomenika iz doba Austro-ugarske. Sahranjen je ovdje i grof Franc Horinski (Franz Chorinsky) koji je poginuo 2. avgusta 1878. godine prilikom ulaska vojske Austro-ugarske u Maglaj.

Zahvaljujemo se svim građanima Maglaja koji su izdvojili slobodno vrijeme u akciji čišćenja groblja i na taj način pokazali poštovanje prema ukopanima na ovom groblju.

 

POČEO PROJEKAT SANACIJE GRADSKOG GROBLJA. VIŠE NA: http://www.maglajinfo.com/vijesti/maglaj/poeo-projekat-sanacije-gradskog-groblja-u-maglaju.html

Posted by maglajinfo.com on 24. Juli 2015

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.