maglajinfo.com
vijesti maglaj 1839

Dužnost nam je i obaveza

Pohodimo planinarski pohod u okviru manifestacije "Septembarski dani otpora Maglaj 92-95"

17.09.2014. 00:41 0

Tokom mjeseca septembra svake godine u Maglaju se obilježavaju dva važna datuma, a oba su vezana za naš grad i za njegovu bližu i dalju historiju.

Prvi datum koji je stariji jeste 18. septembar kada je kralj Sigismund u svojoj povelji „Sub castro nostro Maglay“ zvanično prvi put spomenuo ime Maglaja u jednom pisanom dokumentu, taj dan obilježava se kao Dan općine i kao rođendan za nekoliko dana 606 godina starog grada Maglaja. 

Drugi datum veže se za teške dane šestostoljetnog Maglaja, 21. septembra 1992. godine, u ranim jutarnjim satima Maglaj i linije odbrane pripadnika maglajske brigade zasute su hiljadama projektila ispaljenih sa neprijateljskih položaja. Grad Maglaj i njegovo civilno stanovništvo nisu bili pošteđeni, a agresorski vojnici gađali su sve što je živo maglajskim tlom hodilo.

U okviru gore spomenute manifestacije svake godine organizuje se planinarski pohod koji će ove godine biti održan u subotu 20. septembra, a počet će okupljanjem učesnika u 10:00 sati ispred zgrade DK "Edhem Mulabdić".

Iz PSD “Smajlovac” pozvali su drage prijatelje, planinare, ljubitelje prirode da svojim prisustvom uveličaju tradicionalnu manifestaciju „Septembarski dani otpora Maglaj 92-95“, u okviru koje se organizuje planinarski pohod.

Pohod će se organizovati 20.09.2014. godine (subota), sa polaskom u 10,00 sati ispred Doma kulture. Planirana staza pohoda je: Dom kulture-Misurići-Hrnjići-Sikola-Radošnica-Planinarski dom Ošve

Plan pohoda:

  • Okupljanje učesnika pohoda i prijava ispred Doma kulture 20.09.2013. do 9,30 sati
  • Obraćanje domaćina
  • Polazak kolone u 10,00 sati
  • Pauza za osvježenje na vrhu Sikola
  • Nastavak pohoda do doma u Ošvama
  • Ručak u 14,00 sati
  • Podjela zahvalnica
  • Druženje

 

 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.