D. Đuhera/maglajinfo.com
vijesti maglaj 2109

Nikad se ovo zlo nikome ne dogodilo

Polaganjem cvijeća, učenjem tevhida i akademijom u Maglaju obilježen Dan CŽR-a ZDK

29.10.2015. 20:36 0

Centralni program obilježavanja Dana civilnih žrtava rata ZDK-a obilježen je danas cjelodnevnim programom u Maglaju. Program je sadržavao četiri etape, a sklopu kojih je planirano polaganje cvijeća na spomen-obilježja poginulim borcima i civilnim žrtvama rata na području općine Maglaj, učenje kelime-i-tevhida u Novoj gradskoj džamiji, te akademija prisjećanja u zgradi MSŠ i Gimnazije ,,Edhem Mulabdić''. Izuzev članova porodica civilnih žrtava rata, programu su prisustvovale brojne ličnosti iz vjerskog, kulturnog i političkog života.

Centralni program obilježavanja Dana civilnih žrtava rata ZDK-a upriličen je danas u Maglaju. Cjelodnevnim programom ozvaničeno je prisjećanje na ubijene civile u toku ratnih devedesetih godina, a među kojima je znatan i nezaobilazan broj djece s područja općina ZDK-a. Maglaj je općina s najviše poginulih civila na području kantona, ali i dalje, što je neizbježno iziskivalo dostojno prisjećanje na nevine maglajske i svekolike žrtve rata diljem kantona u periodu 1992-1995. Program je planiran u segmentima koji su obuhvatili i druge poginule stanovnike koji su izgubili živote braneći grad i domovinu. Od 10.00 do 12.00 sati bilo je planirano polaganje cvijeća na groblje ,,Čakalovac'', partizansko spomen-obilježje, obilazak šehidskog mezarja,,Podborik'', te posjeta spomen-obilježju šehidima u Novom Šeheru. U džamiji ,,Vali Recep Yazicioglu'' proučen je kelime-i-tevhid za duše ubijenih civila i ostalih poginulih sugrađana s područja općine, kantona i domovine.

Od 16.00 do 16.30 sati protokol je obuhvatio polaganje cvijeće u Parku ljiljana, centalnom spomen-obilježju, nakon čega su se okupljeni članovi porodica poginulih i ostali prisutni zaputili na obilježje Civilne žrtve rata ispred maglajskog solitera.

Centralni i završni dio programa organiziran je u holu zgrade MSŠ i Gimnazije ,,Edhem Mulabdić'' s početkom u 17.00 sati. Izuzev članova porodica civilnih žrtava rata, programu su prisustvovale brojne ličnosti iz vjerskog, kulturnog i političkog života.

Prisutnim su se obratili glavni akteri današnjeg događaja, organizatori, predstavnici i rukovodioci udruženja civilnih žrtava, nakon čega su uručene zahvalnice osobama iz javnog i privatnog sektora koji su bezuslovno pomogli rad maglajskog udruženja, te organizaciju današnje manifestacije prisjećanja.

Jasmin Insanić, predsjednik Upravnog odbora maglajskog udruženja žrtava, primijetio je u toku javnog izlaganja kako je ova populacija bila do sada na marginama, te istakao potrebu da politički vrh prepozna položaj  i značaj civilnih žrtava rata.

Dan civilnih žrtava rata prerastao je u kantonalni događaj zahvaljujući jakoj volji, velikoj upornosti i neumornim zalaganjem prvenstveno članova maglajskog udruženja.  

Dan civilnih žrtava rata prije se obilježavao kao Dan civilnih žrtava rata općine Maglaj. Muđutim, zbog svih onih dešavanja '92-'95. u Maglaju....Skupština kantona je na svojoj 12. sjednici je donijela odluku da se Dan žrtava, 29.10, proglasi kao Dan civilnih žrtava ZDK-a, napominje za naš portal Miralem Malkić, predsjednik SCŽR ZDK-a.

Dalje ističe kako je novo rukovodstvo udruženja u Maglaju odigralo veliku ulogu u reanimaciji udruženja i u samoj afirmaciji ove populacije.

Vi znate da je u Maglaju najviše žrtava bilo. Nova garnitura Udruženja civilnih žrtava rata, prije tri godine, uzela je sebi zadatak da određene stvari promijeni kad je ova populacija u pitanju. Ona je bila na margini, potvrdio nam je Malkić.

Nagrade za najbolje književne radove učenika osnovnih i srednjih škola uručili su predsjednici upravnog odbora i skupštine.

U klasi osnovnih škola prvo mjesto na literarnom konkursu objavljenog u povodu današnjeg dana osvojio je  Nadir Hasičević (OŠ Maglaj, IV-b), drugo Amina Gračo (JU Novi Šeher; VIII-2), a treće mjesto Inela Nalić (JU Prva osnovna škola, IX-3). Nagrade je uručio Jasmin Insanić, predsjednik UO CŽR Maglaj.

U klasi srednjih škola treće mjesto na literarnom konkursu osvojila je Berina Šahman (MSŠ, I-1), drugo je pripalo Nadiri Hrnjčić (Gimnazija,II-3), a prvo mjesto maturantici Fatimi Cvrčak (Gimnazija, IV). Nagrade je uručio Salim Đonlić,predsjednik Skupštine CŽR Maglaj.

Organizacija višednevnog i današnjeg završnog programa protekla je pod rukovodstvom Udruženja CŽR Maglaj, a uz pomoć Saveza CŽR ZDK-a i ostalih udruženja kantona.

U svim općinama ima zločina... Mi u Savezu ćemo nastojati da formiramo ova udruženja, da okupimo sve radi jedinstvenog cilja..., zaključuje buduće planove predsjednik Malkić.

Poziv na današnje okupljanje i zajedničko obilježavanja Dana obilježio je slogan ,,Nikad se ovo zlo nikome ne dogodilo''.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.