radiozepce.com
vijesti maglaj 2791

Pomoć u Fojnicu kod Maglaja stigla iz Njemačke

28.05.2014. 13:26 0

Ljudi velikog srca spremni pomoći stradalim stanovnicima naseljenog mjesta Fojnica, općina Maglaj, nisu oklijevali krenuti na put dalek više stotina kilometara.

Iz njemačkog grada Gladbecka u ovu mjesnu zajednicu stigla su dva kombija s hranom, higijenskim potrepštinama, medicinskim materijalom, pumpama za vodu i raznim alatom, posteljinom, dekama, jastucima, vrećama za spavanje, gumenim čamcem, invalidskim kolicima, dječjim igračkama itd. Sve to uručeno je mještanima ovog naseljenog mjesta.

 

S predstavnikom Caritasa grada Gladbecka, Ludgerom Weijersom u Fojnicu su stigla i dvojica njegovih kolega Peter Weisflog i Alfons Verstege koji svakodnevno rade pri Caritasu i koordiniraju prilikom ovakvih i sličnih akcija.

 

U razgovoru za Radio Žepče, predstavnik Caritasa je istaknuo da je projekt pomoći za nastradale u Fojnici samo jedan u nizu projekata koje oni provode.

 

Po prvi puta su posjetili Bosnu i Hercegovinu i žale što ovu lijepu zemlju nisu bili u prilici posjetiti i prije i doživjeti sve njezine prirodne ljepote. U ovom teškim trenucima duboko se suosjećaju sa svim ljudima koji pate i koji su nastradali.

 

- Jako sam tužan zbog svega onoga sto sam vidio u Fojnici. Mogu obećati da ćemo i u budućnosti nastojati pomoći ovaj kraj. Druga faza podizanja infrastrukture je ono što predstoji ovom stanovništvu. Nakon povratka u Njemačku prenijet ću svoje dojmove i svakako ćemo nastojati još više pomoći. Odziv građana grada Gladbecka je bio veliki i sva ova sredstva prikupljena su u jednom danu, a ta činjenica mi daje nadu da ćemo nastaviti djelovati i u ovoj drugoj fazi obnove naseljenog mjesta Fojnica“, istaknuo je Weijers za Radio Žepče.

 

Da pomoć stigne na pravu adresu pobrinuo se Predrag Antunović iz Fojnice koji je djetinjstvo proveo u ovom kraju. Već desetak godina živi i radi u gradu Gladbecku, te je u suradnji s Caritasom pokrenuo i realizirao akciju prikupljanja pomoći za rodni kraj Fojnicu.

 

Prilikom posjete u Fojnici, dočekala ih je buka radnih strojeva koji rade na čišćenju oko kuća koje su poplavljene i sanaciji puteva koji su zatrpani gomilama zemlje koju su pokrenula mnogobrojna klizišta.

 

U Fojnici već nekoliko dana boravi i ekipa volontera iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja.

 

Riječ je o članovima Ekološke udruge „Aurea“ Gornji Vakuf –Uskoplje, kao i članovima Udruženja planinara „Raduša“ Uskoplje. Njihovi gosti su bili radnici koji rade s teškom mašinerijom koja čisti teren, kao i volonteri iz Posušja.

 

Za sve njih, bračni par Ana i Franjo Šupuković pripremao je ručak. Kuća obitelji Šupuković u poplavama je potpuno uništena i u jednoj noći su ostali bez imetka koji su stvarali više od trideset godina.

 

Ostaci kuće i okućnice svjedoče o sablasnoj sili koju su do sada nekoliko puta iskusili, ali nikada kao ovaj put. Nabujala rijeka jednostavno nije imala milosti niti za njih niti za ostalih dvadeset kuća.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.