DIRLJIVA PRIČA IZ MAGLAJA: 'Pomozite nam da nastavimo praviti rukometne Zmajeve!'

16.06.2014. 20:26 0

Sinoć je duša jedva ponijela toliki ponos na sve Zmajeve. Nekako srcu bliži su mi rukometaši. Kćerka sam jednog koji nosi rukomet u krvi, u otiscima prstiju, u svakom dahu i koraku već godinama. I ovo neće biti priča o njemu, Mahmutu-Maši Obraliću, prvom treneru četvorice učesnika SP Qatar 2015 (Zmajevi, braća Burić i reprezentativci Qatara Memišević i Omahić).

Gledam sinoć, za vrijeme utakmice, očarani pogled, zadovoljan pogled, oduševljenje svakom Benkinom odbranom i Senkinim golom. Ponos i zadovoljstvo izbija na sve pore. Potom, naprasno, tuga i sjeta, jer nove generacije „Burića“ u Maglaju nisu sad na parketu, gdje bi najradije bili. 

 

Maglaj, taj mali poplavom poharani grad, u rukometnom svijetu prepoznatljiv po jednoj od najuspješnijih škola rukometa, ostao je bez sportske dvorane. Maglaj je sinoć disao sa Benjaminom i Senjaminom, i njihov uspjeh značio je osmjeh i radost, nakon teških dana. Njihov uspjeh značio je da će se čuti da su iz maglajske škole rukometa, čiji članovi, njih oko 100, više nemaju gdje trenirati. Da će se čuti da su iz Maglaja, čiji rukometni klub, koji je bravuroznom drugom polusezonom izborio opstanak u PL BiH, ali čiji je nastup upitan, jer je maglajska sportska dvorana uništena. 

 

Za one koji su zaboravili, Maglaj i sportska dvorana 'Pobjeda' u Maglaju su bh. rukometu dali reprezentativce: Brkić Ismira, Nefić Zlatana, Omerović Sakiba, Bjelobrković Alena, Međić Tarika, Čičkušić Benjamina. Maglajski parket je sarajevskoj Bosni dao Edu Meinagića. Sa maglajskog parketa su put katarskog sunca krenuli Memišević Eldar i Omahić Selvedin, i tamo će, braneći boje Katara, dočekati momke koji su dokazali da žele igrati srcem i uspjeti. Među njima su i Benjamin i Senjamin Burić, najveći i najuspješniji maglajski Zmajevi, koji su u maglajskoj sportskoj dvorani pravili svoje prve odbrane i davali prve golove, idoli generacija koja sad dvoranu gleda bez parketa, umjesto da igraju završnice državnih prvenstava. Benjaminovim stopama krenuo je i mladi i jako uspješni, Jasmin Ćatić, član Kadetske reprezentacije BiH.

 

Ima ih još, bilo bi ih još, ali... Nadam se da će i RSBiH preko svog uticaja u IHF-u i EHF-u pomoći u obnovi našeg hrama sporta, jer mnogo toga je ova dvorana dala bh. rukometu. I dala bi još, jer talenta i znanja ne manjka.

 

Previše ponosni da mole, oduševljeni uspjehom Burića i ostalih, žele nastaviti igrati i pisati lijepe stranice rukometne historije BiH, pomozite im u obnovi dvorane!

 

NAČIN NA KOJI MOŽETE POMOĆI MOŽETE VIDJETI OVDJE: IMOVINA RUKOMETNOG PREMIJERLIGAŠA IZ MAGLAJA POTPUNO UNIŠTENA

 

Priču potpisuje Sanja, Ilhana Obralić

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.