Poplave u Maglaju 14.05.2014. - noć

15.05.2014. 08:13 0

Rezime stanja poplava iz noći 14.05.2014. godine

00:40 - Budite i sutra uz nas, budi u toku - www.maglajinfo.com

 

00:35 - Današnji LIVE prijenos na našem portalu završit ćemo srdačnim i riječima podrške svim Maglajlijama i Maglajkama koje je nama uputio prof. dr. Dželal Ibraković koji je večeras na društvenoj mreži facebook napisao:  "Kao što rekoše ovi hrabri izvjestitelji iz ovog jednog od rijetkih portala, koji uživo prate situaciju koja je zaista dramatična (jer kiša je barem u Sarajevu pojačala intenzitet), čeka nas duga i nezvjesna noć. Sa velikom zebnjom pratim situaciju koja vjerovatno prevazilazi i onu iz šezdesetih godina prošlog stoljeća. Brine me i to sa su mnogi meni dragi ljudi, žene i djeca u strahu i neizvjesnosti i ako išta možemo da sebi damo u zadatak jeste da u dobrim vremenima se pripremamo za ovakvo nešto, a ne da to ostavljamo "za poslije" i "nikada to neće doći" (da krešemo izdvajanja u budžetima i obaveze u toj oblasti izbjegavamo). Nema vježbi stanovništva, civilna zaštita nam služi za sprdnju, druge strukture sigurnosti smo sveli na formalnost, a onda šezdesetih godina smo vidjeli i vojsku i druge strukture koje priskaču u pomoć ugroženim ljudima, odnosno hrabre ih i daju nadu. Moje dove i najbolje želje se u ovom trenutku nalaze sa cijelim nizvodnim tokom rijeke Bosne, okupljajmo se u komšilucima, jer zajedno se lakše podnosi sve. Proći će i ovo, nadam se i iskreno se molim, ako Bog da, da će već ujutro granuti sunce i obradovati nas sve. A svi smo sa vama i sa Zenicom, Zavidovićima, Olovom, Žepčem, sa Maglajem, Ševarlijama, Pridjelom..."

 

 

00:10 - Iz CZ ZDK saopšteno je da je najteža situacija sa poplavama na području naše Općine.  

 

00:00h - Ekipa našeg portala upozorena je od strane vatrogasaca kako nije sigurno hodati gradskim mostom na kome se osjete jake vibracije i čuje se pucketanje. Bosna prijeti gradskom mostu u Maglaju. 

 

23:55h - Građani automobile pokušavaju spasiti parkiranjem u sigurnijim područjima gradskog jezgra, u blizini autobuske i željezničke stanice.

 

23:45h - Veliki broj podrumskih prostorija maglajskih zgrada je pod vodom. Maglajsko stanovništvo sa svijećom na stolovima iščekuje šta će im donijeti jutro. 

 

23:40h - Sutra neće nastave biti ni u Gimnaziji, kao ni u MSŠ Maglaj. U Maglaju je danas u poslijepodnevnim satima proglašeno stanje prirodne nepogode. 

 

23:30h - Tržni centar ŠKAFA također je pod vodom. 

 

23:20h - Omerdino Polje bez struje, u toku evakuacija stanovništva iz kuća sa donje strane ulice na Omerdinom Polju je voda konstantno nadolazi. 

 

23:10h - Poplavljen je suteren Nove Gradske Vali Recep Yazicioglu džamije. Dijelovi grada su bez struje. 

 

23:00h - Dijelovi grada su neprohodni, voda probila u prostorije maglajske dvorane 'Pobjeda'.  

 

22:50h - Skoro svi dijelovi grada su pod vodom. 

 

22:45h - Raskrsnica kod solitera je pod vodom.

 

22:30h - Pred građanima poplavljenih područja naše Općine je duga i neizvjesna noć. Stižu apeli da građani maksimalno budu oprezni te da pomažu jedni druge u stiuaciji u kojoj se nalazimo. Ekipe vatrogasaca, hitne pomoći, policije i CZ su na terenu i u svakom trenutku su na raspolaganju su građanima.

 

22h - Maglaj i njegovi građani bore se sa vodenom stihijom, poplavljen je cijeli sjeverni dio grada. U Maglaj se teško ikako može ući.

 

20h - Zbog nabujalih potoka i rijeke Jablanica obustavljena je nastava u područnim školama u naseljima Ravna i Jablanica. U Prvoj osnovnoj školi procijenili su da je zbog sigurnosti djece, nastavu najbolje prekinuti do stabilizacije situacije.

 

19h - Situacija na terenu dodatno se pogoršava, stanje je alarmantno voda prijeti maglajskim školskim i stambenim objektima u sjevernom dijelu grada.

 

18h - Izdato je saopštenje da je nastava u JU OŠ "MAGLAJ" odgođena do daljnjeg, a po svemu sudeći nastava će biti obustavljena i u drugim osnovnim i srednjim školama na području naše Općine

 

18h - Obezbijedite dovoljne količine pitke vode, vodu prokuhajite, moguća je obustava vodosnabdijevanja grada.

 

17h - Sva 4 putna prilaza gradu Maglaju su blokirana

 

17h - Prema posljednjim još nepotvrđenim informacijama 'Natron - Hayat' je zaustavio proizvodnju, a radnici iznalaze rješenja da stignu bezbijedno do grada

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.