N. Dedukić/maglajinfo.com
vijesti maglaj 1763

Apel za pomoć porodicama Topovčić i Smajić

Porodice Topovčić i Smajić u požaru izgubile sve, s vjerom u Boga čekaju bolje dane

20.04.2016. 14:50 0

U požaru koji je 04. aprila 2016. godine izbio nešto iza 13,00 sati u Donjoj Bočinji kod Maglaja u potpunosti je izgorila kuća u kojoj su živjele porodice Midhata Topovčića i Šefaeta Smajića sa po 6 članova.

Petnaest dana poslije Midhata Topovčića pronalazimo ispred kuće u kojoj je stanovao sve do nesreće koja je zadesila njega i njegovu porodicu te komšije sa prvog sprata, porodicu Smajić.

Midhat danas radi ispred kuće. Pokušava upaliti automobile čiji su se ključevi istopili u požaru. Midhat nam kaže kako je zabrinut jer su to automobili koje je trebao popraviti. Danas ih kaže on ne može upaliti ali radi na tome. Požara se nerado sjeća. Kako nam je ispričao vatra se počela širiti iz dječije sobe, a glavni uzrok požara su električne instalacije.

- Završio sam namaz u lokalnoj džamiji. Na telefon me je nazvala supruga i kazala: ''hajde požuri, kuća gori''. Kada sam došao, vidio sam gore da vatra najviše ide iz dječije sobe. Imao sam tu u kontejneru aparat za gašenje požara. Krenuo sam gasiti, međutim, aparata je brzo nestalo. Vatra se proširila. Poslije su došli vatrogasci iz Maglaja i Zavidovića ali ništa se više nije moglo spasiti - priča nam Midhat.

Kako je utvrdio protivpožarni inspektor, glavni uzrok požara su električne instalacije.

- Nakon što se vatra počela širiti, osigurači nisu iskočili. Oni su se zalijepili - kaže Midhat.

Nakon požara društvenim mrežama počeli su se širiti apeli za pomoć porodicama Topovčić i Smajić. Također i veliki broj organizacija uključio se u akciju prikupljanja pomoći, a formiran je i Odbor za obnovu.

- Islamska zajednica nas je prva posjetila od organizacija. U toku je prikupljanje sredstava, još ništa se ne zna, ali se nadamo da ćemo uspjeti obnoviti kuću. Zahvaljujemo se svima koji su nam pomogli do sada i koji će nam pomoći - zaključio je na kraju skromni Midhat koji se bavi automehaničarskim poslovima.

Nakon požara formiran je i Odbor za obnovu kuće kojim predsjedava Semin Rizvić. On nam je kazao kako svi oni koji žele pomoći mogu to učiniti uplatom sredstava na račun otvoren kod IK Banke Zenica na ime Enes Imamović, član Odbora.

Broj računa: 06-301-0000474.0.

IBAN CODE: BA391340630100474003

BIC CODE: IKBZBA2X

Broj računa: 06-001-0002127.4.

Transakcijski broj računa: 134-060-01021274-18

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.