maglajinfo.com
vijesti maglaj 5047

Veliki požar

Požar na obroncima Ozrena guta sve pred sobom, gori preko 1.000 dunuma površine

9.04.2020. 21:39 0

Požar na lokalitetu Donje i Gornje Bukovice koji teritorijalno pripada općini Maglaj a nalazi se na obroncima planine Ozren i dalje bukti te je do sada zahvatio preko 100 hektara šumske površine, livada, voćnjaka a ukoliko se hitno planski ne priđe suzbijanju te pojačaju snage na terenu isti prijeti da se proširi i zahvati još najmanje toliko.

Ovaj veliki šumski požar zahvatio je površine koje su u privatnom vlasništvu i nesumnjivo je kako će nanijeti ogromne štete po biljni i životinjski svijet. Požar je već nekoliko dana aktivan ali je danas poprimio velike razmjere. 

Na obroncima planine Ozren na terenu su danas bili i pripadnici PS Maglaj koji su izvršili uviđaj dok su pripadnici Kantonalne uprave za šumarstvo, uposlenici JP "ŠPD ZDK" d.o.o. Zavidovići, lovočuvari te jedan pripadnik Profesionalne vatrogasne jedinice Maglaj zajedničkim snagama pokušali spriječiti širenje požara. Iako su dali maksimum i glave ''stavili u torbu'' nije bilo velikog uspjeha.

Požar bukti i guta uglavnom borovu šumu, nisko rastinje, voćnjake a zaprijetio je i dalekovodu Elektroprijenosa BiH čiji su uposlenici večeras stigli na mjesto događaja. Oni će dežurati na tom lokaliteti a sve kako požar ne bi ugrozio snabdijevanje električnom energijom.

Lokalitet je danas posjetio i Jasmin Devedžić, generalni direktor JP ''Šumsko-privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona '' d.o.o. Zavidovići koji se i sam uvjerio u razmjere ovog katastrofalnog požara.

Prema informacijama portala Maglajinfo.com rano ujutro će pripadnici Kantonalne uprave za šumarstvo i uposlenici JP ''ŠPD ZDK'' d.o.o. Zavidovići ponovo izaći na teren i pokušati spriječiti širenje požara na određenim kritičnim tačkama a nadaju se i pomoći volontera pa i pripadnika PVJ Maglaj kako bi zajedno spasili što se spasiti može. 

Štete će u privatnim posjedima koje je zadesio ovaj požar biti ogromne a o procjenama je još rano govoriti. 

Dramatični snimci požara koji je zahvatio preko 50 hektara šumske površine na lokalitetu Donje i Gornje Bukovuce. Taj...

Objavljuje maglajinfo.comČetvrtak, 9. travnja 2020.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.