Pozitivni rezultati samozapošljavanja u Maglaju

4.08.2016. 17:57 0

Udruženje civilnih žrtava rata u Maglaju okuplja oko hiljadu članova. Zbog nedovoljnih i neredovnih isplata većina ih živi na rubu siromaštva. Kako bi pomogli sami sebi iz Udruženja su prije dvije godine pokrenuli projekte samozapošljavanja u što je od 2014. godine investirano 720.000 maraka, javlja Federalna TV.

Rezultati su vidljivi na terenu. Mnogi su uspješno pokrenuli biznis od kojega danas njihove porodice imaju značajnu ekonomsku dobit.

Fuada Garibović je stopostotni invalid. Njen muž Mirsad je RVI. I pored invalidnosti svakodnevno rade u plasteniku. Urod je ove godine dobar, ali stari problemi s plasmanom su ostali.

„Samo bi nam još trebalo da nam pomogne vlast iz kantona iz Federacije, da nam omogući plasman da mi ovo što proizvedemo imamo gdje plasirati. Da nam to ne propada“ kazala je Fuada Garibović, Maglaj.

„Imamo nešto mušterija. Ali i sami vidite da imamo tog plasmana, nemamo ga gdje isporučiti“ rekao je Mirsad Garibović, Maglaj.

Manje količine proizvoda nađu put do kupaca. Vlasnici plastenika do 100 metara kvadratnih su zadovoljni.

„Može se toliko zaraditi na plasteniku ko hoće da radi. Ove godine strašno raja traži papriku i paradajz iz domaće proizvodnje“, pojasnio je Asim Bradarić, Maglaj.

Da bi plan intenzivnijeg zapošljavnja ove populacije bio realiziran, neophodna je aktivnija uloga vlasti.

„Ako je Zakon rekao da se na 16 osoba zaposli jedna osoba sa invaliditetom, onda nek se poštuje Zakon. Nek poštuju svi nivoi vlasti. Ne da donosimo zakone i strategije, a u praksi, u realizaciji nemamo ništa“, tvrdi  Miralem Malkić, predsjednik Saveza CŽR ZDK-a.

Uprkos teškoćama u udruženjima CŽR-a su ohrabreni i najavljuju nove projekte samozapošljavanja.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.