A. Tumbić/maglajinfo.com
vijesti maglaj 10565

Pozitivna BiH: Habibovići iz Maglaja hrabro ostvaruju svoje snove

10.05.2016. 14:34 0

Koliko naša zemlja ima pregršt mladih i uspješnih osoba, pokazatelj su prije svega Habibovići, koji su poznati u Maglaju po svom humanom i neprikosnovenom radu. Faris i Nadina su od malih nogu pokazivali interes za borbu ka ljepšoj budućnosti, te humanitarni rad. Oboje su fakultetski obrazovani, a pored profesije za koju su se školovali, obavljaju još mnogo drugih aktivnosti. Vole Bosnu i Hercegovinu i smatraju da ona nudi sigurnost onima koji se ne plaše neuspjeha. Njihovi roditelji najveća su im podrška, koji su ih uvijek podsticali da ne odustaju od svojih ciljeva. Dakle jedna pozitivna priča, sa bogatim iskustvom iza sebe.

Faris Habibović je magistar geodezije, radi u Službi za urbanizam, geodetske i imovinsko-pravne poslove općine Maglaj. Generalni je sekretar RK “Maglaj” od 2012. godine. Dio je, kako kaže, jednog zdravog kolektiva koji u ovoj teškoj situaciji u našoj državi, želi da ispriča jednu pozitivnu priču. Tu funkciju je prihvatio zato što smatra da ljudi koji gravitiraju u RK “Maglaj” imaju slične poglede na život i odnos prema zajednici.

"Kao mali sam uvijek maštao da nešto gradim, pravim i planiram gradove i objekte. Kada sam prvi put dobio računar, iscrtao samplan svog grada. Uvijek sam zamišljao da ću biti neko koga se pita šta i gdje treba da bude izgrađeno. Sport sam isto volio, ali ne da budem neki poznat igrač već neko ko vodi i upravlja sportskom ekipom. Sada kada pogledam, Bog mi je već ispunio obje dječije želje", sa osmijehom naglašava Faris.

U svoje slobodno vrijeme voli da provodi u prirodi, jer smatra da je Bosna i Hercegovina prelijepa zemlja.

Mladi Habibović ističe: "Imamo divne planine, prelijepa jezera, stare gradove i kule, svaki građanin nađe države mora da upozna njene čari. Da se ja pitam, kao predmet ili obavezu u nekom predmetu, uveo bih djeci obavezan obilazak svih naših planina."

Što se tiče pogleda na mlade ljude u Bosni i Hercegovini, Faris kaže da je glavni problem mladih u državi što su odgajani od strane roditelja čiji se odgoj zasnivao na jačanju etike ličnosti.

"Živjelo se u svijetu manipulacije, koristila se moć da bi se zastrašilo i vladalo. A nije se razmišljalo o karakteru, koji se ogleda u poniznosti, skromnosti i hrabrosti. Važno je uzeti život u svoje ruke i vladati njime. Većina mladih u Bosni i Hercegovini se bar jednom našla da bira između vrapca u ruci i goluba na grani. Mnogi su se odlučili zadržati vrapca, ma koliko nam on zadavao nevolje i ubijao volju. A nismo koračali ka golubu koji bi nam pokazao put do ostvarenja naših snova. Tako da bismo uspjeli moramo biti hrabriji i skinuti okove koji su nam nametnuti", rekao je uspješni Maglajlija.

S druge strane, Nadina Habibović, magistrica radioloških tehnologija, od kada zna za sebe humanitarni rad je prioritet. Oduvijek je smatrala da svako od nas treba vratiti nešto društvu koje mu pruža bezbrižno djetinjstvo, kakvo je bilo njeno u poslijeratnim godinama u gradu.

"U djetinjstvu svi mi imamo na hiljade snova i želja. Pokazujemo afinititete ka različitim zanimanjima. Ja sam bila baš jedna od tih, ali sam nekako u podsvijesti uvijek imala najveću želju da mi posao bude vezan za rad i pomaganje ljudima. Tokom godina, moje interesovanje za prirodne nauke se povećavalo i na kraju srednje škole sam shvatila da je rad u zdravstvu i istraživanje nešto što želim da radim", ističe Nadina.

Želja da pomogne nekom ko je u problemu, uvijek je njena motivacija. Smatra da ne postoji tačan recept ili ”vodič za humanitarni rad“, jer su upravo emocije vodič kroz takve aktivnosti i nikada ih ne treba isključiti. Najljepše suze je, kako kaže, prolila gledajući ljude kojima se pomagalo.

Dokaz za to je i nagrada ”Dobro za Filantropiju” koju je dobila ove godine, a što je veliki plezir za nju od strane društva. Nada se da će još više okupiti ljude sa istim razmišljanjima, koji se ni jednog trena ne omišljaju kada treba pomoći ugroženim ljudima. Smatra da je skoro sve ciljeve do sada ispunila, bar one prioritetne, a hrabro korača i ka onim velikim, što je znak da ništa nije nemoguće.

Uspješni Habibovići poručuju svim mladima da ne odustaju od svojih ciljeva i ideja, da uče od dobrih i plemenitih ljudi, kako ne postoji prepreka koju kada se ujedine ne mogu preći.

Neka vas ovakvo pozitivni primjeri usmjere ka ispunjenju vaših snova koji zaista mogu postati stvarnost i u vašoj državi.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.