maglajinfo.com
vijesti maglaj 1481

Saopćenje iz MIZ Maglaj

Imami pozivaju nadležne u Općini Maglaj da odmah prestanu opstruisati povrat oduzetih vakufa u Maglaju

23.09.2020. 13:36 0

Na sjednici imama koja je danas održana u vakufskom objektu Delibegov han u Maglaju tretirano je i pitanje neprihvatljivog opstruisanja povrata oduzetog vakufskog zemljišta ''Podborik'' u Maglaju, saopćeno je iz Medžlisa islamske zajednice Maglaj.

Imami pozivaju nadležnu općinsku službu i one koji u Općini Maglaj zaista odlučuju o ishodu ovog upravnog postupka da odmah prestanu opstruisati sprovedbu zakona te konačno, bez odlaganja, vrate oduzeti vakufski „Podborik“ Islamskoj zajednici i muslimanima.

Imami su odlučni u nastojanju da putem hutbi u džamijama i drugih sredstava informisanja kontinuirano obavještavaju muslimane o toku pravne borbe na planu povrata oduzetih vakufskih parcela, kao i da na svaki drugi zakonom dozvoljeni način učestvuju u zaštiti vakufske imovine u Maglaju.

Imami su izrazili nadu da će Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine ubrzo dokazati da je i zahtjev za povrat Islamskoj zajednici oduzetog vakufskog zemljišta „Vrhpolje“ opravdan i utemeljen u Zakonu o građevinskom zemljištu FBiH.

Imami iskazuju punu podršku angažiranim advokatima, pozivajući ih da iskoriste sve pravne mehanizme, kako bi se oduzeti vakufi, po pravu i pravdi, vratili Islamskoj zajednici.

NAPOMENA O „DELIBEGOVOM HANU“: „Delibegov han“ je objekat u vlasništvu Islamske zajednice (vakuf). Sporazumom o rekonstrukciji i sanaciji vakufskog objekta „Delibegov han“ iz 2013. godine koji su na obostrano zadovoljstvo potpisali Medžlis Islamske zajednice Maglaj i Općina Maglaj definisano je da će Općina Maglaj, na ime kompenzacije za uložena sredstva u rekonstrukciju ovog vakufskog objekta, imati pravo korištenja „Delibegovog hana“ u trajanju od 10 godina od dana izdavanja upotrebne dozvole. Prema tome, Općina Maglaj ima pravo korištenja „Delibegovog hana“ do 29.11.2023. godine (još 3 godine i 2 mjeseca).

Upoznavanje javnosti putem ove napomena o statusu „Delibegovog hana“ smatramo potrebnim zbog svih neugodnih iskustava koje smo stekli u pravnoj borbi za povrat oduzetih vakufskih parcela, a naročito zbog činjenice da su određeni općinski službenici 20. marta 2018. godine, pred predstavnicima viših instanci i institucija Islamske zajednice, kao i pred predstavnicima Medžlisa Islamske zajednice Maglaj, polagali pravo da se period korištenja „Delibegovog hana“ od strane Općine Maglaj treba dodatno produžiti. Takav zahtjev je tada od strane predstavnika Islamske zajednice okarakteriziran kao iniciranje novog problema, što je potpuno nepotrebno, naročito zbog činjenice da Općina Maglaj ne rješava ni postojeće probleme koji opterećuju međusobne odnose Medžlisa i Općine Maglaj.

Medžlis Islamske zajednice će u potpunosti ispoštovati navedeni sporazum, ali će odmah nakon isteka roka predviđenog sporazumom, preuzeti korištenje „Delibegovog hana“.

Novo ponižavanje Islamske zajednice, kako je to učinjeno (i koje se i dalje čini) na primjeru „Podborika“ i „Vrhpolja“ više se neće dopustiti, stoji u saopćenju Medžlisa Maglaj. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.