Poziv na namaz hfz. Hidajeta Talića sa Kuršumlije džamije u Maglaju

21.06.2014. 03:01 0

Kuršumlija džamija koja je vakuf Jusuf-paše Budimlije Maglajca nalazi se u starom dijelu Maglaja, a poziv na namaz sa njene munare čuje se pet puta dnevno. Poziv na jaciju-namaz koji je snimio foto reporter našeg portala proučio je hfz. Hidajet ef. Talić.

VIDEO

 

"Allah je najveći. Svjedočim da nema Boga osim Allaha. Svjedočim da je Muhammed Božiji poslanik. Dođite na namaz. Dođite na spas. Namaz je bolji od spavanja. Allah je najveći. Nema Boga osim Allaha". Riječi su to kojima je Bilal ibn Rebbah ili Bilal Habešija prvi put u historiji islama pozvao vjernike na namaz. Riječi su to kojima mujezini i danas sa džamija pozivaju na molitvu. 

 

Ezan, bez sumnje zauzima važno mjesto u vjerskom, društvenom i kulturnom životu muslimana. U našoj zemlji vrlo često čak i oni koji nisu muslimani kada čuju ezan prekinu nakratko poslove koje u tom momentu obavljaju i saslušaju mujezina.

 

Mujezin nije samo čovjek koji vjernike obavještava da je došlo određeno doba dana i da treba poći na molitvu, mujezin veliča Boga i govori lijepe riječi o Njemu."A ko govori ljepše od onoga koji poziva Allahu, koji dobra djela čini i koji govori: Ja sam doista musliman", ajet je Kur'anske sure Fussilet. 


Svaka džamija ima svoju munaru ili minaret sa koje se pet puta dnevno čuje poziv na činjenje sedžde Svevišnjem. 

 

U gore postavljenom videu naš portal donosi Vam donosimo prelijepo proučen ezan koji kod muslimana označava najavu početka svakog namaskog vremena. Poziv na molitvu sa Kalavun Jusuf-pašine Kuršumlije džamije zajedno sa ezanima koji se čuju sa ostalih džamija jedan je od simbola ovog šestostoljetnog grada. Ezan za jaciju-namaz kojeg je snimio foto reporter našeg portala proučio je h. hfz. Hidajet ef Talić, imam i hatib Kuršumlije džamije. 

 

Poziv na namaz, odnosno ezan pritvrđena je praksa posljednjeg Božijeg Poslanika Muhammeda neka je Allahov mir i spas na njega. Kada su ashabi pitali jedne prilike poslanika Muhammeda kako će se oglašavati i pozivati na namaz, odlučeno je da to bude upravo kao što se čini i danas. 

 

 

 

 

 

 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.