maglajinfo.com
vijesti maglaj 1524

U susret 44. Studentskom ljetu

Rašida Muhić: Vjerujem da će Maglajlije i ove godine ostati vjerni svom Festivalu

8.06.2015. 21:08 0

Pripreme za ovogodišnji međunarodni festival Studentsko ljeto uveliko su u toku. Ove godine, na rasporedu je 44. održavanje ove velike i značajne muzičke smotre . Sama činjenica da je ovo vrlo cijenjen, tradicionalni i međunarodni festival, dovoljan je ''teret'' organizatoru, a to je i ove godine Dom kulture ''Edhem Mulabdić'' Maglaj na čelu sa direktoricom Rašidom Muhić.

- Već u januaru počeli smo sa pripremama i utvrdili kalendar kulturnih zbivanja ovogodišnjeg Festivala. I ove godine bilo je i bit će nekoliko izložbi, promocija, ceremonija svečanog otvaranja uz tradicionalno podizanje festivalske zastave, maskenbal, cvijetna parada, dječiji festival Malo ljeto i još niz kulturnih sadržaja koji će se upriličiti tokom ovih ljetnih mjeseci. Nakon što je raspisan javni poziv učesnicima, počela je selekcija prijavljenih kandidata. Za one koji ne znaju, na „Studentskom ljetu“ nema matrice i play backa, muzika se izvodi uživo, nema šunda i novokomponovanih pjesama koje „danas jesu sutra nisu“. Ovo je Festival koji njeguje tradiciju sevdalinke i lijepe pjesme, pa mnogi i pri pomisli da zapjevaju uživo, ili da moraju zapjevati sevdalinku odustanu. Zato je ovaj Festival poseban, jer se ocjenjuju samo vokalne sposobnosti i iako je amaterskog karaktera do sada je iznjedrio veliki broj vrhunskih vokala, govori na početku razgovora za maglajinfo.com Rašida Muhić. 

Maglaj će dvije avgustovske noći biti najraspjevaniji grad, ne samo u BiH, nego i izvan nje

- I ove godine imat ćemo priliku čuti vrhunske učesnike i Maglaj će te dvije augustovske noći biti najraspjevaniji grad ne samo u BiH, nego i izvan nje. Iako još uvijek na određen način ne možemo zatvoriti finansijsku konstrukciju festivala, zbog teškog finansijskog stanja u zemlji, a prije svega situacije u našem gradu, borit ćemo se da se nakon prošlogodišnje pauze radi katastrofalne poplave ovaj grad sa svojim festivalom izdigne iznad svega toga i nastavi prelijepu festivalsku priču započetu davne 1964.godine. Rijetko koji bh. grad ima tako dugu festivalsku tradiciju i to nas, na neki način, primorava da organizujemo festival i mislim da će Dom kulture „Edhem Mulabdić“, kao organizator, u potpunosti odgovoriti zadatku organizacije Festivala, kazala je gđa. Muhić. 

Ove godine će biti organizovan još jedan dječiji festival „Malo ljeto“ koji je mala pozornica i priprema za veliku festivalsku pozornicu „Studentskog ljeta“. Rasadnik je mladih talenata kojih ovom gradu ne nedostaje. 

- Ove godine uz Ceremoniju otvaranja festivala „Studentsko ljeto“ organizujemo kao i svake godine ovaj Dječiji festival za koji uvijek postoji velika zainteresovanost. Tako će svi oni koji dođu na samu Ceremoniju otvaranja Festivala imati priliku da čuju i budu podrška malim velikim zvijezdama našeg grada koje će te junske noći 12. juna svojim pjesmama odaslati poruku ljubavi i mladosti do samog Kosmosa.

Učesnici će u Maglaj doći iz BiH, ali i iz država okruženja

- Kao organizator sam zadovoljna brojem i kvalitetom prijavljenih učesnika ovogodišnjeg Festivala, koji će na maglajsku scenu doći iz mnogih zemalja okruženja. Uvijek je veći interes za veče zabavne muzike, jer rekoh da nam je nekako u prvom planu na večeri narodne muzike sevdalinka, za koju trebaju više nego dobre glasovne mogućnosti, kazala je direktorica Festivala i DK ''Edhem Mulabdić''. 

Bogato kulturno ljeto je pred nama

- Sigurna sam da će i ovogodišnje „Studentsko ljeto“ biti istinska manifestacija prijateljstva, lijepe riječi i lijepe pjesme koja će i ovaj put ostati u sjećanju mnogim. Provjerena domaćinska uloga koju Maglajlije uvijek podare svojim gostima je istinski provjerena dolaskom velikog broja volontera da pomognu Maglaju i njegovim građanima tokom katastrofalnih prošlogodišnjih poplava jer su u njihovim srcima ostali neuništivi pečati prijateljstva koje je ovaj grad uvijek nesebično darivao. Ovo bogato kulturno ljeto koje je pred nama obiluje sadržajima za svačiji ukus, počinjemo svečanim otvaranjem u petak 12.06., dječijim festivalom „Malo ljeto“, izložbama i promocijama, nezaobilaznim festivalskim večerima 14. i 15. avgusta, a završavamo jesenjim večerima poezije i muzike. Vjerujem da će Maglajlije i ove godine ostati vjerni svom Festivalu, zaključila je gđa. Rašida Muhić razgovor za portal maglajinfo.com koji je jedan od medijskih pokrovitelja ovogodišnjeg Festivala.  

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.