Predstavnici Općine Centar posjetili maglajsku biblioteku

21.10.2015. 17:11 0

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar prof. dr. Nedžad Ajnadžić i Mustafa Resić, savjetnik općinskog načelnika Dževada Bećirevića te Nurudin Džiho, direktor Fonda Kantona Sarajevo za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen-obilježja žrtava genocida (Fond memorijala) posjetili su Javnu ustanovu Opća biblioteka „Narodna biblioteka“ u Maglaju gdje ih je ugostila direktorica Nina Bunjevac-Salkić, saopćeno je iz općine Centar Sarajevo.

Biblioteka je tokom prošlogodišnjih majskih poplava od 40.000 knjiga izgubila 28.000 bibliotečkih jedinica. Zahvaljujući svesrdnoj podršci dobrih ljudi i institucija danas ova biblioteka ima fond od 50.000 knjiga koje koristi 5.000 čitalaca i ima oko 50.000 posjeta godišnje.

Nakon prošlogodišnjih velikih poplava Nurudin Džiho je pokrenuo inicijativu za prikupljanje pomoći biblioteci u Maglaju kojoj su se odazvali načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i predsjedavajući Ajnadžić i izdvojili sredstva u iznosu do 3.500 KM za nabavku tri računara i printera potrebnih za izradu elektronske baze podataka bibliotečkog fonda.

- Kada smo danas vidjeli u kakvom je dobrom stanju biblioteka gdje je očigledna velika ljubav uposlenih prema knjigama, drago nam je da smo učestvovali u njenoj obnovi. Općinsko vijeće Centar je na prijedlog načelnika Bećirevića jednoglasno donijelo odluku da pomognemo sa iznosom od 500.000 KM svim općinama u BiH koje su stradale od prošlogodišnjih majskih poplava. Od tog iznosa smo donirali 30.000 KM Općini Maglaj.  Nadamo se da ćemo i ubuduće biti u situaciji da nastavimo pomagati vašoj biblioteci, istakao je Ajnadžić.

Direktorica Bunjevac-Salkić se zahvalila načelniku Bećireviću i Općinskom vijeću na ovoj podršci Općine Centar.

– Nama nije važno koliki je iznos koji dobijamo od donatora već osjećaj da imamo podršku u situaciji kad nam je pomoć najpotrebnija. Svojim radom želimo da opravdamo vaše povjerenje, jer nam je cilj da ova biblioteka ne bude samo skladište knjiga već da građani u nju rado dolaze, istakla je Bunjevac-Salkić.

Osim navedenog, Komisija Općinskog vijeća za mjesne zajednice i saradnju sa općinama i gradovima i Služba za lokalnu samoupravu Općine Centar u aprilu ove godine proveli su akciju prikupljanja knjiga za biblioteku u Maglaju. Građani su ovom prilikom donirali 2.500 naslova koji su uručeni biblioteci u maju 2015. godine.

Na kraju posjete gosti iz Općine Centar su pogledali kratki dokumentarni film o stradanju knjižnog fonda i obnovi biblioteke u Maglaju nakon velikih poplava prošle godine. Posjeti je također prisustvovao i Jasmin Devedžić, pomoćnik načelnika Općine Maglaj.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.