N. Dedukić/Maglajinfo.com
vijesti maglaj 3052

25. dan mjeseca Ramazana

Preko 1000 postača prisustvovalo iftaru u centru Maglaja

1.07.2016. 01:14 0

U organizaciji neformalne Asocijacije privrednika i drugih pravnih i fizičkih lica sinoć je u Maglaju organiziran veliki iftar na otvorenom u Maglaju kojem je prisustvovalo preko 1000 osoba.

Već drugu godinu zaredom maglajski privrednici i druga pravna i fizička lica okupljena oko neformalne Asocijacije organizuju iftar na otvorenom u Maglaju 25. dana mjeseca ramazana. 

Za razliku od prošle godine kada je na otvorenom iftarilo preko 500 osoba, ove godine je broj pripremljenih iftara bio duplo veći. 

Nakon što je top sa maglajske Gradine označio kraj ramazanskog posta još jednog dana ovog mubarek mjeseca, na trgu u blizini Nove gradske džamije iftarilo se preko 1000 osoba. 

Povodom iftara organizator je pripremio i bogat kulturni program na kome su učešće uzeli hfz. Adnan Maati, pobjednik na Internacionalnom takmičenju u hifzu Kur’ana „Kralj Abdu-l-Aziz“ koje je krajem 2015. godine održano u Mekki. 

Nekoliko ilahija prisutni su mogli čuti u izvedbi hora ilahija i kasida ''Bošnjak'' iz Kaknja ali i od maglajskog hora ''Revda. 

Ovom značajnom projektu podršku je dala i Islamska zajednica, a prisutnim vjernicima kratko se obratio te dovu proučio glavni imam Nevres ef. Hodžić. 

- Drago mi je da u Maglaju imamo onih koji hoće, žele i mogu ovako nešto organizovati. Ovo je danas pokazatelj u kakvoj slobodi živimo gdje na javnim mjestima slobodno bez prkosa možemo ispoljavati svoju vjeru. Sjetite se da li je bilo moguće ovakav iftar organizovati prije 30 godina, pa će vam biti jasno u kakvu slobodu danas uživamo, kazao je između ostalog ef. Hodžić obraćajući se prisutnim vjernicima. 

Učešće u programu uzeli su i glumac Mirza Mušija koji je izveo monolog, te Semin Rizvić. 

Prisutni građani bili su oduševljeni ovim nesvakidašnjim događajem a tome svjedoče mnogobrojne pohvale koje su upućene organizatoru, učesnicima programa ali i volonterima koji su žrtvovali svoje vrijeme kako bi sve proteklo u najboljem redu. 

Još jedna prelijepa ramazanska večer u Maglaju završena je klanjanjem teravih-namaza u lokalnim džamijama. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.