zeportal.net
vijesti maglaj 1784

Premijer Galijašević o mjerama štednje, otkazima, porodiljama, studentima

20.03.2015. 14:48 0

Novoizabrana Vlada Zeničko-dobojskog kantona održala je 19. marta prvu sjednicu vlade na kojoj je razmatrana između ostalog i “centralna” tačka, a to je program mjera štednje za 2015. godinu, piše zeportal.net.

“Pored programa rada Vlade i budžetom, smatram ga jednim od najvažnijih i u ovoj izuzetno teškoj situaciji svakodnevno analizirajući stanje dolazimo do novih saznanja o dubiozi u kojoj se budžet nalazi. Moramo provoditi restriktivnu politiku javne potrošnje s čvrstim budžetskim ograničenjima i pojačamo kontrolu upotrebe ovih sredstava i da uskladimo budžetsku potrošnju s realnim prihodima”, istakao je premijer Miralem Galijašević danas na početku izlaganja izvještaja o prvoj sjednici Vlade.

 

Vlada ZDK će u narednom periodu preispitati pravilnike sistematizacije i na osnovu toga predložiti nove pravilnike kako bi se došlo do racionalnog broja radnika i zaustavilo zapošljavanje na upražnjena radna mjesta. Formirat će se komisija koja će na upražnjena radna mjesta preraspodjelom postojeće radne snage zadovoljiti procese rada u okviru ministarstava i drugih uprava.

 

“Bićemo odlučni da ugovore za rad na neodređeno gdje nije to opravdano raskinemo i da na mnoge druge načine vratimo povjerenje u institucije i u konkurs i pravednost u zapošljavanje”, rekao je Galijašević napominjući da je u slučaju Bolnice od mjeseca januara do današnjeg dana i bez obzira na potrebnu restrikcije, da menadžment i dalje zapošljava i da su zaposlena nova 43 uposlenika.

 

“Ukidamo i pozicije svih savjetnika u Vladi ZDK i svi će morati dobijanjem ovog zaključka dati otkaz, a također tražimo i penzionisanje svih onih koji su stekli uslove za to. Također ograničavamo plaće svih direktora i rukovodioca, koji imaju ‘relaciju’ sa kantonom, na tri prosječne plaće na nivou kantona, a ukidamo i naknade za rad u komisijama, osim kada su u pitanju vanjski saradnici.”

 

Vlada ZDK je ograničila potrošnju mobitela na 150 KM mjesečno za premijera i 100 KM za ministre, a također i ograničili korištenje službenih automobila.

 

“Cilj nam je napraviti sistem ušteda i kroz primjere grijanja, električne energije, zakupa vode i kancelarijskog materijala nastojati da se svi ponašamo u korist kantona”, izjavio je Galijašević, koji se na kraju osvrnuo i na najavljene proteste porodilja.

 

“Bili smo svjedoci da se okupljanjem skretala pažnja i meni je žao zbog toga da su na takav način morali tražiti uplatu sredstava. Danas je postignut dogovor s predstavnicima nezaposlenih porodilja i zagovornik sam da se isplata porodiljama izvršava u ciklusu od 30 dana. Jučer smo primili i studente i s njihovim predstavnicima smo postigli dogovor o isplati stipendija”.

 

Premijer je na kraju press konferencije istakao da Zeničko-dobojski kanton u ovom momentu s trenutnim danom naplate duguje 70 miliona i novim zaduženjem kantona će se ‘kupiti’ vrijeme kako bi se postigla likvidnost kantona.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.