Premijer Nikšić obišao selo Bradići u kojem je aktivno veliko klizište

27.08.2014. 15:46 0

Federalni premijer Nermin Nikšić, u okviru današnje posjete Zeničko-dobojskom kantonu, obišao je i selo Bradići u Općini Maglaj u kojem je aktivno veliko klizište nakon katastrofalnih poplava pa mještani i sada strahuju od svake kiše.

 

Nakon razgovora s mještanima, predstavnicima Mjesne zajednice, Općine Maglaj i Zeničko-dobojskog kantona, premijer je izjavio da će već sutra na sjednici upoznati članove Federalne vlade o problemima stanovnika na ovom području. 


Bit će odmah dat nalog da stručnjaci Zavoda za geodeziju dođu na ovo područje, ostanu koliko treba da bi nakon njihove analize bilo procijenjeno koliko mještana eventualno treba potpuno izmjestiti iz Bradića, koliko ih može ostati i eventualno koliko se kuća može popraviti. 


Sve te procjene je vjerovatno teško napraviti zbog ponavljanja elementarnih nepogoda na ovom terenu i stalne promijene stanja, rekao je premijer, ali stručna analiza treba ipak da bude podloga za dalje djelovanje, dodao je. 


Na toj osnovi će dalje intervenisati Federalna vlada, zajedno s općinskim i kantonalnim strukturama, rekao je premijer.


Načelnik Općine Maglaj Mehmed Mustabašić, koji je u Bradićima dočekao premijera Nikšića sa saradnicima, kao i kantonalnog premijera Muniba Huseinagića, izjavio je novinarima da je u Maglajskoj općini 70 aktivnih klizišta i 50 potpuno uništenih objekata. 


- U Bradićima je vrlo teško stanje. Mi smo pripremili sve za koncept koji predlaže federalni premijer - da dođe stručna ekipa i kaže koja kuća može ostati na terenu a koja eventualno ne - rekao je Mustabašić. 


Predsjednik Mjesne zajednice Bradići Šefik Ridžal kaže da se mještani tu već sto dana bore sa klizištima, ali i da ne smiju posustati očekujući pomoć samo u toliko da budu sigurni u svojim kućama. 

Iz kantonalnih struktura je mještanima rečeno da će djeca iz Bradića redovno krenuti u narednu školsku godinu u školama na područjima gdje su sada smještena nakon iseljenja iz njihovih kuća. 

Ridžal navodi da ovo selo ima 342 stanovnika koji su prije prirodne katastrofe živjeli u 104 kuće i da veliki broj njih, u strahu od klizišta, ne dočekuje noć u vlastitim domovima. Ugroženo je 87 kuća.

 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.