maglajinfo.com
vijesti maglaj 4042

Tradicija koja traje od 1919. godine: Priča o Čabrinoj kafani

6.04.2014. 20:28 0

Pređete li gradski most pa krenete li prema donjoj ili gornjoj mahali našeg Starog Grada uočit ćete u srcu stare čaršije, na Trgu Alije Izetbegovića popularno zvanu Čabrinu kafanu.

Čabrina kafana postoji od davnina, još od godina prvog svjetskog rata, tačnije od 1919. godine kada ju je otvorio Čabro, čovjek koji će dugo ostati upamćen kao čovjek koji je spravio nepoznat broj bosanskih kafa, i servirao ih u male bakrene setove, bakrenu džezvicu i fildžan.

I nakon toliko godina Čabrina kafana postoji i danas, renovirana, obnovljena, promijenjena, međutim ono što se ne može i što se nije promjenilo jeste merak i stari dobri osjećaj rahatluka koji miriše u njoj.

Ovaj mali skromni ugostiteljski objekat nalazi se ispod Kalavun Jusuf-pašine Kuršumlije džamije i posebno je drag penzionerima, ali i ljudima srednjih godina.

Čabrina kafana inače je mjesto gdje se osim ispijanja bosanske kahva može i govoriti i razgovarati o različitim temama.

Zanimljivo je napisati da je upravo ova kafana do granatiranja 1992. godine sadržavala i izuzetno vrijednu zbirku fotografija “Trenutak čovjeka”, u kojoj su bili likovi uglednih Maglajlija što su činili prepoznatljiv milje ovog grada duge i burne historije.

"Čabrina kafana" danas je mjesto u koje Maglajlije rado svrate, na kahvu, čaj ili limunadu, partiju šaha ili tavle u čijoj se vještini igranja okušavaju i kroz organizovana takmičenja, a Čabro je osoba koja je prije nekoliko desetina godina bio i nakon toga postao simbolom kahvenisanja uz poseban ukus njegove bosanske kahve.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.