25. novembar

Prigodnim programom u Maglaju obilježen Dan državnosti BiH

24.11.2016. 17:12 0

Polaganjem cvijeća na Centralno spomen obilježje ''Park Ljiljana'' i bistu narodnog heroja Ibrišima Obralića započeo je program obilježavanja ovog značajnog dana. U kino sali Doma kulture ''Edhem Mulabdić'' održan je kulturno-zabavni program u kojem su učestvovali učenici osnovnih i srednjih škola, te mališani iz Dječijeg vrtića i na sebi svojstven način čestitali ovaj praznik.

Na samom početku pjesmom ''Prođoh Bosnom kroz gradove'' predstavio se mladi harmonikaš Nadir Mehinagić. Zatim su uslijedile kompozicije ''Želim, Želim'' i ''Bosna, Bosnia'' hora "Prve osnovne škole Maglaj" pod rukovodstvom Ermeline Smajlagić.

Svojim simpatičnim igrokazom, plesom i recitacijom, mališani Dječijeg vrtića posebno su uveselili sve prisutne, dok su učenici Gimnazije "Edhem Mulabdić" pripremili performans pod simboličnim nazivom "O Bosni".

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Svjetlana Zamboni i Općinski načelnik Mirsad Mahmutagić uputili su također čestitke svim prisutnima povodom 25. novembra.

- Odgovornost je na svima nama zajedno i na svakom svjesnom pojedincu. Pokazujemo je prvo u svojoj kući, avliji, komšiluku, sokaku, mjesnoj zajednici, općini, školi. Zato vas, kao Općinski načelnik i s ovog mjesta pozivam da budemo glasniji i aktivniji u zajedničkom i transparentnom stvaranju životnog okruženja u kojem ćemo svi nalaziti više zadovoljstva i znati gdje pripadamo i ko smo, Maglajlije i Bosanci i Hercegovci, naglasio je Općinski načelnik Mahmutagić.

Jednakost i sloboda osnovni su principi koji su potvrđeni na prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine, koje je održano u noći sa 25. na 26. novembar 1943. godine u Mrkonjić Gradu.

- Na tom zasjedanju Bosna i Hercegovina je definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava, unutar koje će Muslimani, Srbi, Hrvati i drugi, živjeti u slobodi i jednakosti. Odlučeno je da narodi Bosne i Hercegovine hoće da njihova zemlja koja nije ni srpska ni hrvatska ni muslimanska, nego i srpska i hrvatska i muslimanska bude slobodna i zbratimljena Bosna i Hercegovina u kojoj je osigurana puna ravnopravnost i jednakost svih Srba, Muslimana i Hrvata, stoji na zvaničnoj stranici općine Maglaj. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.