Prilog N1: Maglaj se ''digao iz vode'': Zaposlenjem protiv poplava

3.04.2015. 21:41 0

Prvi put poslije rata broj zaposlenih u Maglaju veći je od broja nezaposlenih. Pokretači ekonomskog procvata su opština i nekoliko privatnih preduzeća koji zapošljavaju mahom mlade, izvjestila je danas N1 televizija.

U Maglaju danas nema kiše. Slike od prije godinu dana ružno su sjećanje i tragovi na fasadama. Dinamika obnove ide dosta dobro."Imamo TIKU koja je došla u Maglaj i rekla nijedna kuća neće ostati, a da ne bude neobnovljena, imamo također UNDP koji je također rekao da neće otići iz Maglaja i ovih gradova dok sve kuće ne budu urađene",ističe načelnik Mehmed Mustabašić.

 

Na noge su stale i brojne maglajske firme, pokretači ekonomskog razvoja i zapošljavanja ovog kraja: Natron Hayat, Excel Assemblies BiH, HM promet i Bontex. Zapošljavaju preko 2 hiljade ljudi.

 

Tekstilna industrija zapošljava pretežno mlade ljude, koji svoje zaposlenje pronađu neposredno po završetku svog obrazovanja. Oni ovdje proizvode mušku i žensku konfekciju te medicinsku opremu namijenjeno pretežno izvozu.

 

Video prilog N1 televizije pogledajte klikom OVDJE

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.