Mali privrednici sa Općine Maglaj sve odlučniji u svojim zahtjevima

15.11.2014. 01:21 0

Nezadovoljstvo malih privrednika sa općine Maglaj iz dana u dan je sve veće. Kako se procjenjuje, štete na oko 300 privrednih subjekata, nakon 15. maja, procjenjene su na 30 miliona KM i to bez šteta koje je pretrpjela kompanija ''Natron Hayat''.

Mali privrednici stoga traže pomoć, prije svih od lokalnih vlasti, kako ne bi bili primorani gasiti svoje biznise. Na posljednjem skupu, na kojem se okupilo njih 90-tak jasno su definisani zahtjevi koji će biti upućeni lokalnim vlastima. Prema riječima predsjednice Upravnog odbora Udruženja 15.maj dr. Nadire Mulahasanović, mali privrednici zatražili su i održavanje hitne, vanredne sjednice Općinskog vijeća na kojoj bi se razmatralo samo stanje privrede na općini nakon majskih poplava. 

 

“Neka jasno kažu do kojeg roka će općina na račun Udruženja poslodavaca “15.maj” uplatiti 300.000 KM kako bi Udruženje po kriterijima, koji bi se odredili zajedno sa nadležnom Službom, izvršio hitnu podjelu fizičkim i pravnim licima.

 

Tražimo detaljan izvještaj koliko je do sada uplaćeno sredstava na donatorski račun općine Maglaj, koliko je novca trenutno na računu, spisak svih isplata sa donatorskog računa sa konkretnim i decidnim podacima te koliko je sredstava uplaćeno pravnim licima”, naglasila je dr Mulahasanović te dodala da je jedan od zahtjeva i da se općinska Služba za privredu kod KJD zauzme da se storniraju svi ispostavljeni računi kada ni privreda, a ni KJD nije radilo.

 

Mali privrednici traže i podatke o svim fizičkim i pravnim licima koja su dobila gorivo nakon sredine maja te da minimalno 3% sredstava iz budžeta za 2015.godinu bude opredjeljeno za privredu. Okupljeni su zatražili i informaciju od resorne Službe o tome šta su konkretno poduzeli za male privrednike i šta planiraju, sa tačno utvrdjenim terminima.

 

“Javno treba progovoriti ko je i na koji način dobio sredstva pomoći, “Mi smo ti koji punimo općinski budžet iz kojeg se isplaćuju plaće i općinskoj administraciji”, “Općinska vlast mora biti svjesna šta znači jedno radno mjesto” – samo su neke od poruka sa skupa malih privrednika. Mali privrednici tvrde da od svojih zahtjeva neće odustati, najavili su i ponovna okupljanja kao i prisustvo sjednici Općinskog vijeća koja ja zakazana za 27.novembar.

 

“Naša snaga je u našoj masovnosti i jedinstvu”, poručili su mali privrednici sa skupa. Za posljednjh mjesec dana koliko djeluje, u Udruženje poslodavaca “15.maj” učlanilo ih se više od 100, piše avaz.ba. 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.