Problem mještana naselja Alići uskoro bi mogao biti riješen

7.03.2016. 16:51 0

Iako su u septembru prošle godine sa Općinom i Federalnim fondom potpisali ugovore o isplati po 35.000 KM za izgradnju novih kuća, stanovnici zaseoka Alići kod Maglaja, čije su kuće stradale u klizištu prije dvije godine, još nisu dobili novac. Iako se na računu Općine nalazi 1,27 miliona KM za pomoć stanovništvu stradalom od prirodne nasreće u maglajskom kraju, zahvaljujući OV Maglaj, ova sredstva još leže na računu Općine. Ovih dana, sudeći prema najavama iz Fonda, dvogodišnja agonija stanovnika Alića bi mogla biti okončana, javila je Federalna televizija.

Prvobitnu odluku da se ova sredstva usmjere za pomoć Maglajlijama koji su svojim sredstvima obnovili poplavljene objekte, OV Maglaj, uprkos preporuci Vlade i Federalnog fonda,  nije htjelo promijeniti, kako bi se osigurao krov nad glavom za 17 porodica čije su kuće uništene u klizištu. Uprkos  tome, Federalne  vlasti,  ove ljude, kažu, neće ostaviti na cjedilu.

Jasmin Jaganjac, direktor Fonda za pomoć područjima stradalim od prirodne nesreće u FBiH kaže: „Iznašli smo sredstva, samo nam treba 15 dana, možda mjesec da osiguramo sredstva i da riješimo pitanje 17 stambenih jedinica u MZ Kosova. Alići."

Mještani Alića, koji skoro dvije godine žive u tuđim kućama nemaju drugog izlaza nego ponovo vjerovati obećanjima.

„Jedino nam oni i mogu pomoći u svemu tome. I, znači, sada su nam ovo čvrsto obećali da bi moglo biti“, rekao je Salim Rahmanović, Kosova, Alići.

Jedini vijećnik koji je zanemarivši stranačku disciplinu  glasao po savjesti, podnio je ostavku na rad u OV Maglaj.

„Iskreno, posmatrajući ove ljude koji su u problemu, osjeća se nevjerica. A, nevjerica je plod do sada neučinjenog“, rekao je Enes Sejmenović, predsjednik MZ Kosova.

Vlasti su čvrsto obećale da će novac ovim ljudima biti isplaćen najkasnije do kraja mjeseca, što se, na radost mještana Alića, poklapa s početkom nove građevinske sezone.Mještani Alića bi konačno mogli obnoviti poplavljene kuće.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.