maglajinfo.com
vijesti maglaj 6000

Stupa na snagu odmah

Pročitajte naredbu Općinskog štaba civilne zaštite Maglaj

17.03.2020. 14:47 0

Danas je održana sjednica Općinskog štaba civilne zaštite, gdje su pored članova Štaba prisustvovale predsjedavajuća Općinskog vijeća Svjetlana Zamboni i Općinska sanitarna inspektorica Merima Mahmutović.

U skladu sa članom 108. Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara  od prirodnih i drugih nesreća („Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine“, broj:39/03, 22/06 i 43/10), Odluke o proglašenju nesreće uzrokovane pojavom coronavirusa na području Federacije BiH (Vlada Federacije Bosne i Hercegovine) broj: 408/2020 od 16.03.2020.godine, Naredbe Kriznog štaba ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona broj: 11-33-1335-28/20 od 16.03.2020.godine, Općinski štab civilne zaštite na današnjoj održanoj sjednici donio je naredbu: 

1. Skraćuje se radno vrijeme ugostiteljskih i sličnih objekata (disko klubovi, noćni klubovi, kafići, restorani, kladionice i slično), kao i ugostiteljskih objekata u sklopu benzinskih pumpi i trgovačkih centara, izuzev hotela/motela za smještaj i ishranu prijavljenih gostiju i isti mogu raditi najkasnije do 18,00 sati, odnosno uvodi se zabrana rada za ove objekte u periodu od 18,00 sati do 09,00 sati.

2. Pijačna djelatnost na području općine Maglaj će se odvijati u periodu od 06,00 do 14,00 sati u skladu sa Pijačnim redom na području općine Maglaj. Izbjegavati nepotrebno kretanje i zadržavanje na prostoru pijace.

3. Sva lica po dolasku iz inostranstva, kao i lica koja su imali kontakt s tim osobama su dužni javiti se u Higijensko-epidemiološku službu Doma zdravlja Maglaj na sljedeće brojeve telefona: 032 465 684, 032 465 680, 062 349 225, 061 324 873.

4. Obavezno je pridržavanje uputstava i mjera zdravstvenog nadzora i samoizolacije. Za provođenje ovih mjera su zaduženi Općinski sanitarni inspektor, JU Dom zdravlja Maglaj i Policijska stanica Maglaj. Za lica koja se ne budu pridržavala ovih mjera, predviđena je kazna u novčanom iznosu od minimalno 2.000 KM.

5. Obavezuju se vlasnici/korisnici javnih objekata da su dužni obezbjediti upotrebu dezinfekcionih sredstava na ulazima. Za kontrolu i provođenje ovih mjera zadužuje se Općinski sanitarni inspektor. Za kršenje ove naredbe predviđena je kazna u novčanom iznosu od minimalno 2.000KM.

6. Zadužuju se upravitelji zgrada, a u zgradama koje nemaju upravitelje, kućni savjeti, odnosno stanari, da kontinuirano sprovode dezinfekciju zajedničkih prostorija uobičajenim hemijskim sredstvima za dezinfekciju koja služe u tu svrhu i u domaćinstvu.

7. Obavezuje se KJD Maglaj da nastavi sa redovnim održavanjem javnih površina i posuda za odlaganje smeća kao i dezinfekciju saobraćajnica.

8. Preporučuje se građanima općine Maglaj kao i drugim licima koji borave na području općine Maglaj da izbjegavaju nepotrebna kretanja i okupljanja u grupama. U slučaju prisutva u grupama potrebno je održavati preporučeno rastojanje između lica najmanje jedan metar.

9. Preporučuje se trgovačkim centrima i trgovinama na malo da ograniče radno vrijeme najduže do 20,00 sati.

10. Pozivamo sve građane da iskažu solidarnost prema starim, bolesnim i iznemoglim licima u nabavci lijekova i neophodnih namirnica. Osobe koje nemaju ovu vrstu pomoći mogu se obratiti za pomoć na brojeve telefona: Crveni križ 032 603 302 i JU Centar za socijalni rad 032 603 527 u periodu od 08 do 14 sati.

11. U Općini Maglaj će se u narednom periodu obavljati vjenčanja u službenim prostorijama samo uz prisustvo svjedoka.

12. Načelnik općine će u narednom periodu održati sastanak sa članovima Privrednog savjeta Općine Maglaj po pitanju novonastale situacije i negativnog efekta na privredu.

13. Preporučuje se savjetima mjesnih zajednica da odgode održavanje zborova građana u narednih 15 dana.

Navedene naredbe i preporuke se odnose na sva pravna i fizička lica na području općine Maglaj u okviru njihovih nadležnosti i ostaju na snazi do donošenja novih ili ukidanja istih.

Ova Naredba stupa na snagu odmah.

Molimo građane općine Maglaj da se pridržavaju preporučenih mjera s ciljem sprečavanja posljedica.

Nadamo se da ćemo i ovo zajedno prebroditi.

Molimo vas za razumijevanje!

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.