Prigodnim sadržajima u Maglaju će biti obilježen Dan šehida

4.06.2019. 20:46 0

Drugi dan Ramazanskog bajrama, obilježava se kao Dan šehida.

Drugog dana Ramazanskog bajrama prisjećamo se veličanstvenog podviga bosanskih vojnika i njihovog neustrašivog žrtvovanja za slobodu i domovinu.

Na mnogim bosanskim šehidskim spomen-mezarjima i haremima učenjem Kur'ana sutra će biti iskazana počast i upućena dova plemenitim dušama šehida.

Prema islamskom učenju, njihova šehidska blistava žrtva nosi neizbrisiv pečat besmrtnog čina: „I ne kažite za one koji su na Allahovom putu poginuli: 'Mrtvi su''! Ne oni su živi, ali vi to ne opažate.“ (Kur'an, El-Bekare 154.)

Dan šehida obilježit će se i na području Medžlisa islamske zajednice Maglaj i to na sljedeći način:

  • 9.00 sati – Posjeta šehidskom mezarju “Podborik” u Maglaju, učenje Jasina pred duše šehida,
  • 10.00 sati – Na mezarjima u Jablanici, Bijeloj Ploči i mezarju “Turbe” prisustvovat će imami Jablanice, Bijele Ploče i Novog Grada.
  • 13.00 sati – Centralni tevhid povodom dana šehida bit će upriličen u Vali Recep Yazicioglu džamiji u Maglaju poslije podne-namaza.
  • 14.00 sati – Ručak sa porodicama šehida u restoranu Tabasco u Maglaju.
  • 17.00 sati – Mevlud pred duše šehida – u gornjoj džamiji u džematu Čobe, poslije ikindije-namaza.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.