maglaj.ba
vijesti maglaj 1359

Posjeta proizvođačima jagodičastog voća i firmi H&H Fruit d.o.o. iz Bugojna

Proizvođači jagodičastog voća i predstavnici Općine Maglaj posjetili Bugojno

23.04.2014. 09:35 0

Predstavnici Općine Maglaj su 17. aprila, zajedno sa 11 poljoprivrednih proizvođača jagodičastog voća sa područja općine Maglaj posjetili proizvođače s područja općine Bugojno.

Isti dan je upriličen posjet reprocentru odnosno rasadnicima i hladnjačama firme H&H Fruit d.o.o. Bugojno. Navedena firma se bavi proizvodnjom sadnog materijala svih vrsta jagodičastog voća (malina, kupina, borovnica, ribizla, ogrozd, josta, jagoda, aronija i dr.) i vrši otkup jagodičastog voća i šumskih plodova.

 

Otkup jagodičastog voća i šumskih plodova vrše na području cijele BiH, a skladište ih u hladnjače kapaciteta 3.000 tona, a radi se na proširenju kapaciteta na 5.000 tona.

 

Obilazak je organiziran u suradnji sa Poljoprivredno-prehrambenim fakultetom odnosno gospodinom Adnanom Maličevićem i koordinatorom odjela za voće i povrće u projektu FARMA, USAID organizacije gospodinom Veliborom Trifkovićem.

 

Kao što je poznato, proizvodnja jagodičastog voća u regiji je u usponu, jer je potražnja na europskom i domaćem tržištu sve veća, pa tako rastu i potrebe za novim količinama ovog voća koje ima izrazito visoko nutritivna i ljekovita svojstva.

 

Kod nas se probudio interes za ovom vrstom poljoprivredne proizvodnje, što će u budućnosti doprinjeti smanjenju nezaposlenosti, razvoju ruralnih područja, te povećanju obrađenih zemljišnih površina. Važno je napomenuti da je samo u posljednje dvije godine na području općine Maglaj podignuto cca 60 dunuma jagodičastog voća.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.