maglajinfo.com
vijesti maglaj 2772

19. marta 1994. godine deblokiran Maglaj

Prošle su 22 godine od deblokade Maglaja

20.03.2016. 16:07 0

Blokada Maglaja, nastala nakon sukoba Armije BiH i HVO-a, donijela je neopisive teškoće svim građanima i jedinicama odbrane Maglaja, a otežala ionako teško stanje u snadbijevanju hranom, vodom, lijekovima i materijalno-tehničkim sredstvima.

Punih devet mjeseci, i to u periodu od  24. juna 1993. godine do 19. marta 1994. godine građani Maglaja su podnosili neprekidna granatiranja i snajperska gađanja sa sjevernih i južnih agresorskih položaja, nestašice životnih namirnica, gladovanja.

Deblokadi Maglaja prethodilo je potpisivanje Washingtonskog sporazuma 18. marta 1994. godine između Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića kada su se stvorili politički uslovi za obustavu potpune devetomjesečne blokade našeg ali i drugih gradova koje su u blokadi držale jedinice HVO-e.

Da se ne zaboravi i nikada ne ponovi. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.