365 dana bez krova nad glavom

Protesti mještana zaseoka Alići u Kosovi kod Maglaja nastavljeni, posjetio ih i načelnik Mustabašić

17.05.2015. 21:25 0

Protesti mještana naselja Alići iz Kosove, koje je u potpunosti uništeno klizištem u majskim poplavama prošle godine, nastavljeni su i jučer. Ogorčenost mještana ovog naselja kulminirala je ovih dana kada su formirali šatorsko naselje na devijaciji magistralnog puta M-17 u Kosovi, neposredno ispod svojih devastiranih kuća, javila je radio stanica ''Antena'' Jelah.

Kako kažu, godinu dana čekaju rješavanje svoga problema, u svoje kuće ne mogu, neki od njih žive kod rodbine i prijatelja a neki žive i kao podstanari no, zbog teške situacije, nisu u mogućnosti plaćati stanarinu. Najteže im pada što već godinu dana slušaju razne priče o rješavanju njihovog egzistencijalnog problema a zapravo se apsolutno ništa ne radi. Žele da ponovo izgrađuju svoje domove, građevinska sezona uveliko traje a obećana sredstva za izgradnju kuća ne dolaze a kamoli da je određena lokacija na kojoj će se oni graditi.

Jučer ih je obišao i načelnik Općine Maglaj Mehmed Mustabašić koji je razgovarao sa njima te im objasnio glavne probleme koji su se, prema njegovim riječima, našli na putu rješavanja njihovog problema.

Na području općine Maglaj bilo je ukupno oko 1500 poplavljenih objekata od kojih su 500 vlasnici sami obnovili vlastitim sredstvima, i te ljude treba obeštetiti. Za ovoliko prolongiranje u obnovi devastiranih objekata načelnik je okrivio ponajprije pojedina velika obećanja određenih institucija. Austrijska ambasada je obećala izgradnju montažnih kuća za sve one koje su izgubili domove, no ni nakon tri mjeseca od poplava od tog nije bilo ništa.

Nakon toga se išlo sa dodjelom donacija kako bi sami vlasnici obnovili svoje objekte ali je onda formiran Fond solidarnosti u koji su išla sva sredstva i opet je trebalo čekati. Vlada FBiH treba da uskoro formira Upravni odbor Fonda koji bi trebao da konačno rasporedi sredstva za obnovu. Načelnik Mustabašić kaže da ima čvrsto obećanje da će prva sredstva vrlo brzo dodijeljena općini Maglaj.

Plan je da se svima onima koji kupuju kuću ili stan dodijeli 35.700 KM. Ukoliko kupuju i plac na ta sredstva će se dodijeliti dodatnih 5.000 KM. Čim prva sredstva stignu ona će se odmah uputiti za mještane Alića koji su identifikovani kao problem broj 1. Mustabašić je zamolio mještane da se strpe još malo a dogovorili su novi sastanak koji bi se trebao održati u utorak u Općini Maglaj a na kojem bi se trebali izdefinisati svi problemi i njihovo rješavanje.

Agonija mještana Alića traje već godinu dana a koliko će još trajati ostaje da se vidi. Nadamo se brzom rješenju i njihovom konačnom ulasku pod vlastiti krov.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.